10 x dingen die we niet missen uit Nederland 

Wanneer je dit blog leest woon je waarschijnlijk in het buitenland, denk je eraan om Nederland te verlaten of ben je in het proces van emigreren. Verhuizen naar een ander land is niet altijd makkelijk. Je laat vrienden en familie achter, je eigen cultuur en soms ook de normen en waarden die daarbij horen. Het is dan ook niet gek om zo nu en dan ons koude kikkerlandje te missen. Maar laten we eerlijk zijn; Nederland heeft ook allerlei aspecten die alles behalve perfect zijn. Hieronder herinneren we je graag even aan 10 dingen die je niet hoeft te missen uit Nederland; 

1. Het weer

‘Nederland heeft een gematigd zeeklimaat, met relatief milde winters, milde zomers en neerslag gedurende het hele jaar.’ Zeg nou eerlijk, dat klinkt niet echt als iets uit een roman. De wekenlange regen, herfst, winter en kou; het lijkt soms alsof we de mooie dagen in een jaar op 1 hand kunnen tellen. Die druilerige ochtenden waarbij je in je regenpak, op de fiets, naar je afspraak moet. Nee, die missen we zeker niet! 

2. Plannen, plannen, plannen 

Er is maar weinig ruimte voor spontaniteit in Nederland. Hoe we in veel andere landen op de bonnefooi kunnen afspreken en bij elkaar binnen kunnen lopen, wordt dat in Nederland niet altijd gewaardeerd. Afspraken moeten soms weken van tevoren gepland worden en iedereen is altijd druk. Het lijkt alsof er in Nederland meer met de kalender geleefd wordt dan in het moment. Dan kiezen wij toch liever voor een spontaan leven!

3. Haast, haast en nog eens haast

Het gehaaste leven is typisch Nederlands. Iedereen heeft altijd 100 afspraken en te weinig tijd. We rennen van kantoor, naar ons sociale leven, naar de vioolles van onze kids en ga zo maar door. Agenda’s zijn volgepland en er is weinig tijd voor rust. Maar laten we eerlijk zijn; niemand wil gestresst door het leven. Toch lijken veel mensen in Nederland het te doen. Als je het ons vraagt? Ja, dan stemmen wij voor de relaxte lifestyle. 

4. Gierigheid 

‘Going Dutch’ is niet voor niets naar ‘ons’ vernoemd. Nederlanders staan bekend om hun gierigheid en het ‘omdraaien van elk dubbeltje’. Alles wordt eerlijk uitgerekend en iedereen betaalt zijn eigen deel van de rekening. Hier hebben we toch niet altijd zin in? Soms is het fijn om het leven wat minder precies te nemen, lekker je vrienden te trakteren en niet met een vergrootglas naar de rekening te hoeven kijken. 

5. Ongastvrijheid

De Nederlandse cultuur is in vergelijking met andere culturen redelijk individualistisch en op zichzelf. In veel andere landen zie je dat mensen op elk moment van de dag welkom zijn, voel je je nooit teveel en word je altijd met open armen en veel eten en drinken ontvangen. En zeg nou zelf, dat is toch wel een fijn gevoel? 

6. Kringverjaardagen

What to say about the ‘kringverjaardag’? Alleen schrijven over de kringverjaardag, met het stukje worst en het blokje kaas, maakt ons al ongemakkelijk. Niemand geniet op een kringverjaardag. Geef ons maar wat meer chaos en gezelligheid!

7. De kleur oranje missen we niet

Ik weet niet hoe jullie hierover denken? Maar wij hebben het idee dat de kleur oranje maar bar weinig mensen staat. Nee, het oranje van Nederland kan ons gestolen worden. 

8. Fietsen

Oké, we moeten eerlijk zijn. We hebben een haat/liefde verhouding met fietsen. Op een zonnige lentedag naar een terrasje fietsen in een volle stad; heerlijk. Maar door de regen naar je werk? Nee, daar passen we voor. We verwijzen hierbij graag even terug naar punt 1. 

9. Ruimtegebrek 

Nederland is vol, overvol. Dat merk je aan de volle steden waar iedereen dicht op elkaar woont. Soms voelt het alsof je buren bij je in de huiskamer zitten. Winkels, pretparken en bioscopen zijn altijd druk. Bij de eerste zonnestraal staat er 40 kilometer file naar het strand. Wij genieten toch van wat meer ruimte. 

10. De woningmarkt

Mocht je na deze 10 punten toch nog denken; ‘He Nederland wat een heerlijke plek, ik wil er wonen’, dan hebben we slecht nieuws voor je. Je kan waarschijnlijk geen betaalbare woning vinden. We rest our case. 

Natuurlijk moeten we toegeven dat behalve de dingen die we niet missen, er ook ontzettend veel dingen zijn in Nederland waar we mega veel van houden. Die Nederland als thuis laten voelen, hoe ver weg we ook zijn. Zoals; vrienden en familie, drop, de gekke verkleinwoordjes, All You Need is Love (en dan met name de kerstspecial), pannenkoeken, verjaardagskalenders op toiletten, de down to earth en open minded mentaliteit, haring, de directheid, Koningsdag, kinderpostzegels en de Albert Heijn.

Wat mis jij totaal niet uit Nederland? Laat het ons weten!

Wellicht ook interessant

Join the community!

Ontvang elke maand onze upcoming events en de leukste topics, tips & tricks van members uit onze community in jouw inbox.

Let's get social

Waarschijnlijk ben je al lid van onze community met 25k wereldvrouwen. Maar wist je dat we ook een Facebookpagina hebben? En volg je ons al op Instagram, Pinterest of LinkedIn? We zien je daar!

Wereldvrouwen nieuws

Op ons blog kun je terecht voor nieuws, tips, succesverhalen, persoonlijke ervaringen en alles rondom empowerment van vrouwen onder elkaar. Dat is waar de Wereldvrouwen community voor staat. Door middel van het delen van stories in zowel de zakelijke als persoonlijke sfeer, streven we ernaar je te inspireren met mooie verhalen uit onze community. Voor Wereldvrouwen, door Wereldvrouwen.

Become a Member

Maak deel uit van het grootste zakelijke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wereldwijd. Ontwikkel jezelf en/of je bedrijf, netwerk op wereldniveau, laat je inspireren en vind ondersteuning bij like-minded wereldvrouwen.