9 x dingen die je mist uit Nederland

Wij Nederlanders kunnen er soms best wat van, zeuren en klagen over dingen als het weer, hoe alles geregeld is en over hoe druk we het allemaal hebben. Maar… zodra we Nederland verlaten en voor een langere tijd in het buitenland verblijven, gaan we stiekem toch veel dingen missen uit Nederland. Dit is onze top 9 van dingen die je mist uit Nederland

1. Familie & vrienden

Laten we meteen met de deur in huis vallen: het missen van familie & vrienden. Dit is voor veel mensen het moeilijkste van emigreren of een langere tijd verblijven in het buitenland. Natuurlijk kan je tegenwoordig goed contact houden via WhatsApp, Skype en via andere social media, maar er gaat niks boven een gezellig avondje bijkletsen of een middagje op het terras zitten. Ook kunnen de speciale gelegenheden die je mist, zoals bruiloften, verjaardagen of geboortes van kinderen, lastig zijn. Aan de andere kant is dit wel weer een goede reden om af en toe een tripje naar Nederland te plannen!

2. Water uit de kraan kunnen drinken

Water uit de kraan smaakt toch nergens zoals het in Nederland smaakt en in veel landen kan je helemaal geen water uit de kraan drinken. Na een tijdje in het buitenland ga je dit echt missen. Het gemak van een glas water onder de kraan houden en klaar. Daarnaast is het drinken van water uit de kraan ook voor het milieu een stuk beter, in plaats van het kopen van al die plastic flessen water.

3. Het eten in Nederland

Bestaat er eigenlijk zoiets als de Nederlandse keuken? Echt zeker weten we dit niet, maar er zijn zeker wel een heel aantal dingen die je écht kan missen als je in het buitenland bent. Nederlandse kaas, stroopwafels, drop, pindakaas, stamppot en ga zo maar door! Het water loopt je vast al in de mond, heerlijk. Wanneer je in het buitenland woont heb je waarschijnlijk een eigen huisje of appartementje met eigen keuken om lekker te kunnen koken. Als je langere tijd aan het backpacken bent heb je niet altijd deze mogelijkheid en mis je vast en zeker soms een heerlijk zelfbereide maaltijd. Streetfood, uiteten en iets simpels in elkaar flansen in een hostel keuken smaakt toch nooit hetzelfde als een lekkere zelfbereide maaltijd.  

4. Fietsen

Een fiets is fantastisch en Nederland is het perfecte land om te fietsen. Wij kunnen ons soms verbazen over wat mensen allemaal meenemen op bijv. een scooter in het buitenland. Andersom verbazen buitenlanders zich net zo over ons fiets-gedrag. Het zijn er véél, fietsers gaan overal doorheen, sjezen langs auto’s, rijden soms door rood. Dit vaak allemaal met een kind voor en achter op de fiets en een hangende boodschappentas een het stuur. In het buitenland is dit vaak onmogelijk. Daar zijn veel bergen, geen fietspaden of is het verkeer gewoon te druk en chaotisch om er veilig doorheen te kunnen fietsen. Erg jammer, want hoe relaxed is het om even de fiets te pakken voor een snelle boodschap of om naar huis te fietsen na een lange werkdag. Een fantastische manier om je hoofd even helemaal leeg te kunnen maken.

5. Nederlandse directheid

In het buitenland hoor je het vaker voorbij komen; the Dutch directness. Wij Nederlanders zijn eerlijk, zeggen wat er in ons opkomt en waar het op staat. Dat is in veel landen toch wel anders. Wat we ons dan vaak niet beseffen is dat we best direct en misschien een tikkeltje onbeschoft over kunnen komen. Dat kan wennen zijn voor mensen uit andere landen. Voor ons is dat ook iets om rekening mee te houden. Stel, je vraagt de weg in Amsterdam en iemand weet het niet zegt hij gewoon ik weet het niet. Maar Nee zeggen is in veel landen not done. Ze sturen je nog liever de verkeerde kant op dan dat ze zeggen, ‘nee ik weet de weg niet’’. Dat kan best wel even wennen zijn en het is goed hier rekening mee te houden.

6. Structuur

Zijn er veel regeltjes in Nederland? Jazeker! Denk je soms bij jezelf: kan dit niet eenvoudiger? Absoluut! Maar na een tijdje in het buitenland ga je deze regeltjes en structuur toch ook wel missen. Als je de regeltjes namelijk volgt krijg je vaak wel gedaan wat je wil of moet doen. In het buitenland is dit vaak ontzettend ingewikkeld & onduidelijk hoe iets werkt en moet je vooral een engelengeduld hebben. Iets wat wij Nederlanders vaak niet hebben!

7. Tradities

Er zijn een aantal dagen in het jaar waarop we Nederland nét even een tikkeltje meer missen dan op andere dagen. We hebben toch best wel wat tradities in Nederland die andere landen niet hebben. Denk aan Sinterklaas, Koningsdag en tweede kerstdag (in de meeste landen kennen ze alleen eerste kerstdag). Op deze dagen is het vaak gezellig samen zijn met vrienden en familie. Kom je uit het zuiden van Nederland?  Dan mis je vast ook het Carnaval. Gelukkig vieren ze op meerdere plekken ter wereld Carnaval, maar zoals thuis is het toch nergens.  

8. Gezelligheid

We benoemden het hierboven al even: het ‘gezellig’ samen zijn. Probeer het woord gezellig of gezelligheid maar eens te vertalen naar een andere taal. Gaat niet he? Er is eigenlijk geen ander woord voor gezellig. En mán wat houden we van gezelligheid. Gezellig samen borrelen, gezellig lang dineren thuis of in een restaurant of gezellig een spelletje spelen. Uiteten gaan in het buitenland kan bijvoorbeeld heel anders dan in Nederland. Waar dit in Nederland echt een avondvullend programma is met veel gezelligheid, moet je in sommige landen opschieten met eten. Op die manier kunnen ze het tafeltje nog 1 of 2 keer ‘verkopen’. Of als je met een grote groep gaat eten krijgt de een zijn eten al voorgeschoteld, terwijl de rest nog minimaal een kwartier moet wachten. Dat is helemaal niet zo gezellig toch?

9. Seizoenen

Veel mensen zijn intens gelukkig met continue temperaturen van boven de 20 a 25 graden. Toch hebben de wisselende seizoenen ook wel wat… de gekleurde en vallende bladeren in de herfst, de koude winters met sneeuw of schaatsen op natuurijs, en de lente waarin alles weer gaat bloeien. Dat is toch ook wel heel mooi en bijzonder.

Wij zijn benieuwd, wat mis jij aan Nederland?

Dit artikel is geschreven door gastblogger Eefje van Travelaway.nl. Ben jij benieuwd naar haar reiservaring? Dan kun je haar volgen via haar website of Instagram.

Wellicht ook interessant

Join the community!

Ontvang elke maand onze upcoming events en de leukste topics, tips & tricks van members uit onze community in jouw inbox.

Let's get social

Waarschijnlijk ben je al lid van onze community met 25k wereldvrouwen. Maar wist je dat we ook een Facebookpagina hebben? En volg je ons al op Instagram, Pinterest of LinkedIn? We zien je daar!

Wereldvrouwen nieuws

Op ons blog kun je terecht voor nieuws, tips, succesverhalen, persoonlijke ervaringen en alles rondom empowerment van vrouwen onder elkaar. Dat is waar de Wereldvrouwen community voor staat. Door middel van het delen van stories in zowel de zakelijke als persoonlijke sfeer, streven we ernaar je te inspireren met mooie verhalen uit onze community. Voor Wereldvrouwen, door Wereldvrouwen.

Become a Member

Maak deel uit van het grootste zakelijke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wereldwijd. Ontwikkel jezelf en/of je bedrijf, netwerk op wereldniveau, laat je inspireren en vind ondersteuning bij like-minded wereldvrouwen.