Als (expat)stel naar het buitenland? Dit zijn enkele (juridische) aandachtspunten om rekening mee te houden in het internationaal familierecht.
En daar zit je dan, laptop op schoot, met op het scherm het zo lang gehoopte antwoord:
“Dear Madam, it’s our pleasure to inform you that you have been selected for the post of Lecturer Pharmaceutical Sciences at our University in the United Arab Emirates.
Wow, het is zo ver, jullie gaan met de kinderen, het avontuur tegemoet in… Abu Dhabi!! Je man en jij zeggen jullie baan in Nederland op, de kids nemen met veel tranen en knuffels afscheid van hun vriendjes, vriendinnetjes en opa’s en oma’s in Nederland en het vliegtuig stijgt op, richting de zon!
Waar kun/moet je zoal aan denken, ten aanzien van jullie rechtspositie in het kader van het internationaal familierecht..? De wereld is groot, het aantal internationale verdragen en rechtstelsels enorm divers en elke situatie anders…
Een spannend avontuur in het buitenland wacht op talloze (expat)stellen, maar heb je al nagedacht over de juridische implicaties van deze grote stap? In dit uitgebreide artikel duiken we in de wereld van het internationaal familierecht en belichten we enkele cruciale (juridische) aandachtspunten. Zo zorgen we ervoor dat jullie geïnformeerd en met een gerust hart aan dit onvergetelijke avontuur kunnen beginnen.
1. Trouwen of niet trouwen? Een belangrijke keuze
Huwelijk versus geregistreerd partnerschap: wat zijn de verschillen?
Hoewel het Nederlandse huwelijk in de meeste landen wordt erkend, geldt dit niet voor het geregistreerd partnerschap. Dit kan (grote) gevolgen hebben voor jullie rechtspositie in het buitenland. Overweeg dus goed of een huwelijk (in plaats van een geregistreerd partnerschap) niet de beste keuze is voor jullie situatie.
Samenwonen in het buitenland: waar moet je rekening mee houden?
Samenwonen zonder te trouwen is mogelijk, maar houd er rekening mee dat je in sommige landen (grote) risico’s loopt als je ongehuwd samenwoont of een kind krijgt. Informeer jezelf goed over de lokale wetgeving en cultuur om problemen te voorkomen.
2. Gezag over de kinderen bij samenwonen: weet wat er verandert
Nieuwe regelgeving in Nederland: automatisch gezag voor vaders
Sinds 1 januari 2023 hebben vaders automatisch gezamenlijk gezag over hun kinderen als ze hen (met toestemming van de moeder) erkennen. Let op: dit geldt niet voor kinderen geboren vóór 1 januari 2023.
Gezag in het buitenland: wat zijn de regels?
Het gezag over kinderen kan verschillen per land. Zorg dat je op de hoogte bent van de regels in het land waar je woont en neem indien nodig contact op met een lokale juridisch specialist.
3. Terugverhuizen met de kinderen: zorg dat je alles goed regelt
Toestemming van de rechter: wanneer heb je die nodig?
Wil je met je kinderen terug naar Nederland, maar zijn jullie het niet eens over deze beslissing? Dan heb je in principe altijd (vervangende) toestemming nodig van de rechter in het land waar je woont. Informeer jezelf goed over de procedures en schakel zo nodig juridische hulp in.
Kinderontvoering: voorkom problemen
Terugverhuizen zonder toestemming van de andere ouder met gezag wordt gezien als kinderontvoering. Zorg dus dat je alles goed regelt en voorkom ongewenste situaties.
4. Gemeenschap van goederen in het buitenland: wat verandert er?
Invloed van woonland op huwelijkse vermogen: wees op de hoogte
De van toepassing zijnde wetgeving op je huwelijkse vermogen kán worden beïnvloed door het land waar je woont en/of wordt bepaald door de plek waar je bent gaan wonen direkt na je huwelijk in Nederland. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale regels en schakel indien nodig een juridisch specialist (in Nederland) in om te zorgen voor een correcte vastlegging in een akte van huwelijkse voorwaarden.
Huwelijkse voorwaarden en erkenning in het buitenland: zorg voor zekerheid
Als je huwelijkse voorwaarden hebt opgesteld in Nederland, is het belangrijk om te controleren of deze ook erkend worden in het land waar je naartoe verhuist. In sommige gevallen, zoals in Angelsaksische landen, kan het zijn dat er aanvullende vereisten gelden, zoals de handtekening van twee advocaten. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale regels en schakel indien nodig een juridisch specialist in om er zeker van te zijn dat jullie afspraken ook in het buitenland erkend worden. Dit voorkomt onaangename verrassingen, mochten jullie ooit besluiten om uit elkaar te gaan.
5. Scheiden in Nederland als je in het buitenland woont: wat zijn de mogelijkheden?
Scheiden in Nederland: wanneer is dit mogelijk?
Als jij en je partner allebei de Nederlandse nationaliteit hebben, is het altijd mogelijk om in Nederland te scheiden, ongeacht waar jullie wonen. Als je partner echter geen Nederlander is en jullie in het buitenland wonen, kun je niet in Nederland scheiden.
Voorwaarden voor scheiden in Nederland
Mocht een van jullie inmiddels in Nederland wonen, dan zijn er onder bepaalde voorwaarden mogelijkheden om toch in Nederland te scheiden. Informeer jezelf goed over deze voorwaarden en schakel indien nodig juridische hulp in om jullie scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Lees hier meer over scheiden in het buitenland.
Gratis juridisch telefonisch scheidingsspreekuur
Internationaal familierecht kan behoorlijk ingewikkeld zijn, zeker als je als expatstel naar het buitenland verhuist. Met de tips en aandachtspunten in dit artikel kun je beter voorbereid aan dit avontuur beginnen.
In dit artikel hebben we een aantal tips gedeeld voor Nederlandse Wereldvrouwen die samen met hun gezin het avontuur in het buitenland aangaan. Om echt goed voorbereid te zijn, raden we je aan om contact op te nemen met een jurist gespecialiseerd in internationaal familierecht, zoals Esther Koene. Zij kan je helpen met maatwerk en deskundig advies in deze complexe materie.
Heb je een korte vraag en weet je niet meteen wie je kunt benaderen? Geen zorgen! Esther Koene biedt elke maandagmiddag een gratis juridisch telefonisch scheidingsspreekuur aan voor Nederlanders in het buitenland. Aarzel niet om contact op te nemen voor hulp en advies!
📞 Neem nu contact op met Legal Familie Mediator Esther Koene voor deskundige begeleiding in internationaal familierecht.
Dit is dé kans om al je vragen te stellen en ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd en voorbereid bent op de juridische aspecten van je internationale avontuur.