De Wereldvrouwen Community: hoe het begon

Een veilige plek waar je (online) je ei kwijt kunt? Waar je kan lachen, huilen of gewoon het antwoord vindt op een brandende vraag? En dat ook nog eens in een women-only community met gelijkgestemden die zich, net als jij, over de hele wereld bevinden? Dan ben je bij de Wereldvrouwen Community op het juiste adres. Maar waar begon het? Wie kwam er met het gouden idee? Waar komen al die Wereldvrouwen vandaan? Een stukje achtergrond is wel gepast, niet? On today’s menu: een ritje down Wereldvrouwen memory lane.

Brazilië

Vanuit adembenemend Porto Alegre richtte Karen Aarts als echte Wereldvrouw in spé de Facebookgroep Wereldvrouwen op. Het zaadje was geplant om later uit te groeien tot één van de tofste communities gericht op Nederlandse vrouwen in het buitenland. Na een tijd in Brazilië en Peru gereisd te hebben, volgde Karen in 2016 een masteropleiding en settelde zich in Porto Alegre. We weten allemaal dat Brazilië geen Nederland is en andersom. Dus dat het even wennen was, kun je wel stellen. Een gebrek aan contacten? Dat niet. Wat dan wel?

Herkenning en bonding

Omdat de plek waar Karen destijds verbleef, Porto Alegre, niet een van de meest bekende plekken was onder buitenlanders, waren er regelmatig kleine obstakels waar ze in het dagelijks leven tegenaan liep. Het kopen van simpele huishoudartikelen of keukengerei; waar moet je zijn, als de vertrouwde Blokker of HEMA duizenden kilometers uit de buurt ligt? Precies: ask a friend. Een stukje informatie en (h)erkenning, insider tips, maar ook een manier om simpelweg te connecten met like-minded Wereldvrouwen. Waar op de wereld, dat maakt niet zoveel uit (hoera online!). Of je nu de hele wereld doorreist, (tijdelijk) een nieuwe baan hebt in het buitenland of heerlijk op sabbatical bent; elke ondernemende en nieuwsgierige vrouw die net als Karen zelf van het buitenland haar (tijdelijk) huis maakt, is welcome to the Wereldvrouwen-club!

Spread the word!

Omdat het internet vaak de go-to manier is om contacten te onderhouden tijdens het reizen of wonen in het buitenland, begrijp je vast dat meer dames oren naar zo’n community hadden. Met als gevolg dat deze ontzettend snel groeide. Powervrouwen onder elkaar nodigen elkaar uit om zich bij de groep te voegen en zo ontstond er een vertrouwelijke plek om online samen te komen en de meest persoonlijke vragen en voorkomende uitdagingen met elkaar te delen. Probleemoplossend, empowering, maar ook zeker toegankelijk. Iedereen is welkom en er worden regelmatig leuke, grappige feitjes, toffe verhalen of anekdotes gepost in de groep.

An open mind is an open heart

Niet alleen zorgt het wonen in een ander land voor een sterke band bij Wereldvrouwen onder elkaar. Door een andere cultuur te leren kennen, brengt dit vaak een ontwikkeling met zich mee: met als resultaat een breder wereldbeeld en een open visie. Dat is wat de Wereldvrouwen Community met elkaar verbindt. En dat is belangrijk in zo’n grote groep (met as we speak 23.000+ leden), want iedereen heeft natuurlijk een eigen verhaal, mening én normen en waarden. Daar kan soms best discussie of onenigheid over ontstaan. Om dat te voorkomen en juist female empowerment te stimuleren, stelde Karen, (met inmiddels een aantal collega-moderators) een aantal regels op. De belangrijkste: “Iedereen is gelijk in de groep en discussies over religies of andere maatschappelijke onderwerpen zijn verboden. Je laat elkaar zoals je bent. We (team WV, de moderators) willen dat mensen zich vrij voelen en dat ze dingen in vertrouwen kunnen delen.”

Lichtpuntjes én hoogtepuntjes

Naast de Community zelf, ontpopt zich ook een heus team achter Wereldvrouwen. Het inmiddels zevenkoppige team van power-Wereldvrouwen zorgt er op vrijwillige basis voor dat alles in de groep soepel verloopt. Naast met elkaar connecten, worden er meer nieuwe initiatieven ontplooid in de Facebook community. Zo wordt er aandacht besteed aan (het steunen van) goede doelen, helpen de Wereldvrouwen-members elkaar in Coronatijd met woningaanbod en wanneer de oma van een Wereldvrouw jarig is, maar zij zelf niet op bezoek kan, slaan de Wereldvrouwen de handen ineen en sturen ze oma Tiny lieve kaartjes van over de hele wereld. Om maar een voorbeeld te noemen!

Ook breidt de Community uit naar een Instagram en LinkedIn kanaal. Natuurlijk, een Facebook Community is ontzettend fijn… Maar Instagram is er voor mooie plaatjes, LinkedIn om te netwerken en elkaar professioneel te ondersteunen. The whole package, dus. Met als nieuwste aanwinst: de Wereldvrouwen website. Welkom en enjoy!

Hey Wereldvrouw, nog geen lid? Waar wacht je nog op? Join the club!

Wellicht ook interessant

Join the community!

Ontvang elke maand onze upcoming events en de leukste topics, tips & tricks van members uit onze community in jouw inbox.

Let's get social

Waarschijnlijk ben je al lid van onze community met 25k wereldvrouwen. Maar wist je dat we ook een Facebookpagina hebben? En volg je ons al op Instagram, Pinterest of LinkedIn? We zien je daar!

Wereldvrouwen nieuws

Op ons blog kun je terecht voor nieuws, tips, succesverhalen, persoonlijke ervaringen en alles rondom empowerment van vrouwen onder elkaar. Dat is waar de Wereldvrouwen community voor staat. Door middel van het delen van stories in zowel de zakelijke als persoonlijke sfeer, streven we ernaar je te inspireren met mooie verhalen uit onze community. Voor Wereldvrouwen, door Wereldvrouwen.

Become a Member

Maak deel uit van het grootste zakelijke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wereldwijd. Ontwikkel jezelf en/of je bedrijf, netwerk op wereldniveau, laat je inspireren en vind ondersteuning bij like-minded wereldvrouwen.