Een andere taal leren – Hoe doe je dat? 

Verhuizen naar een nieuw land, waar mensen een andere taal spreken kan super spannend zijn. Zeker als je deze taal nog moet gaan leren. Wanneer je je wil settelen in het buitenland is het spreken van de taal van het land belangrijk. Niet alleen omdat dit handig is om bijvoorbeeld boodschappen te kunnen doen, maar ook voor het maken van sociale contacten is dit vaak noodzakelijk. Maar… hoe leer je nou eigenlijk een nieuwe taal? Wij helpen je op weg met een aantal tips.

1. Ga op een taalcursus

Begin je alvast onder te dompelen in de nieuwe taal, voordat je vertrekt naar het land van bestemming. Zoek een leuke taalcursus of opleiding! Er is ontzettend veel aanbod om zowel fysiek als online lessen te volgen. Taallessen kunnen je een goede start geven en op weg helpen om vertrouwd te raken met een taal. Natuurlijk is het nemen van lessen altijd nuttig, ook als je al wat verder bent in je leerproces… des te meer je de taal van een land spreekt hoe makkelijker alles is! 

2. Praat met natives

Wil je een taal snel leren? Dan moet je zoveel mogelijk; gewoon doen! Dus, hup over die drempel heen van angst. Het beste is natuurlijk om met native speakers te spreken, omdat je van hen het meeste zal leren. Wanneer je al verhuisd bent, probeer dan zoveel mogelijk met de lokale bevolking te praten. Bijvoorbeeld; zelf je eten te bestellen, de weg te vragen, kleine gesprekjes voeren… alle kleine beetjes helpen.

3. Zoek een hobby 

We noemden net al dat het goed is om veel te spreken met de lokale bevolking. Maar we snappen ook dat wanneer je nieuw bent in een land, dit misschien een grote stap is. Want waar vind je ze, die leuke nieuwe mensen? Onze tip: Zoek een hobby! Ga naar de lokale sportclub of een andere vereniging en meld je aan. Voor je het weet leer je nieuwe mensen kennen en dan moet je wel gaan praten.

4. Wees niet bang om fouten te maken

Iedereen maakt fouten. Zeker in het begin. Dit is helemaal niet gek en niets om je voor te schamen. Mensen respecteren dat je hun taal probeert te leren en vinden het vaak alleen maar leuk dat je je best doet. Gewoon doorgaan dus!

5. Oefen met de dingen die je ziet 

De hele dag door zien we van alles. De keukentafel, een auto, de supermarkt. Probeer alle dingen die je ziet te benoemen in je hoofd. Uiteraard in de taal die je aan het leren bent. Ken je een woord niet? Zoek het dan even op. Zo ben je de hele dag bezig met het leren van de nieuwe taal. 

6. Schrijven en herhalen 

Voor veel mensen helpt het om woorden op te schrijven. Wanneer we een woord hebben gezien in schrift onthouden we het vaak beter. Ook is herhalen key! Schrijf alles wat je leert een keer op en herhalen, herhalen, herhalen maar!

7. Radio, tv en boeken

Een leuke manier om meer over de cultuur van je nieuwe woonplek te weten te komen en de taal te leren, is door te luisteren naar de radio en de tv. Kijk bijvoorbeeld het nieuws of luister naar een lokaal radio programma. Nieuws is vaak redelijk voorspelbaar, waardoor het makkelijk te begrijpen is. Op deze manier zal je de nieuwe taal sneller oppikken. Nog een tip; lees ook eens een kinderboek. Dit is een leuke en makkelijke manier om meer gevoel met de taal te krijgen. 

8. Maak gebruik van apps

Er zijn ontzettend veel leuke apps te downloaden om een taal beter te leren. De meest populaire app is DuoLingo. Hier staan ontzettend veel talen op, die je op een leuke, speelse en interactieve manier kan leren. Een voordeel van een app is dat je hem altijd bij de hand hebt. Wacht je op de bus of heb je even een kwartiertje tijd over? Pak dan even je app erbij en leren maar!

9. Leer elke dag 5 woorden  

Niet alles hoeft in 1 keer. Bijna niemand leert een taal vloeiend spreken in een paar maanden tijd. Leg niet teveel druk op jezelf en neem als doel; het leren van 5 nieuwe woorden per dag. Dat klinkt weinig, maar niets is minder waar. Reken maar eens uit hoeveel woorden dat per jaar zijn. Oke, wij doen het wel voor je; 1825. 

10. Wees niet te streng voor jezelf

Zoals we net al benoemden, je kan geen wonderen verrichten. Bij de een gaat het leerproces sneller dan bij de ander. Maar voor de meeste mensen duurt het echt wel even om een taal onder de knie te krijgen en kost het de nodige energie. Wees dan ook niet te streng voor jezelf en heb plezier terwijl je leert. Leren hoort boven alles ook leuk te zijn!

Twijfel je nog om naar het buitenland te gaan? Lees dan hier onze tips.

Wellicht ook interessant

Join the community!

Ontvang elke maand onze upcoming events en de leukste topics, tips & tricks van members uit onze community in jouw inbox.

Let's get social

Waarschijnlijk ben je al lid van onze community met 25k wereldvrouwen. Maar wist je dat we ook een Facebookpagina hebben? En volg je ons al op Instagram, Pinterest of LinkedIn? We zien je daar!

Wereldvrouwen nieuws

Op ons blog kun je terecht voor nieuws, tips, succesverhalen, persoonlijke ervaringen en alles rondom empowerment van vrouwen onder elkaar. Dat is waar de Wereldvrouwen community voor staat. Door middel van het delen van stories in zowel de zakelijke als persoonlijke sfeer, streven we ernaar je te inspireren met mooie verhalen uit onze community. Voor Wereldvrouwen, door Wereldvrouwen.

Become a Member

Maak deel uit van het grootste zakelijke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wereldwijd. Ontwikkel jezelf en/of je bedrijf, netwerk op wereldniveau, laat je inspireren en vind ondersteuning bij like-minded wereldvrouwen.