Help, mijn partner wil scheiden!

Ze zat bij me aan tafel en er biggelde een eenzame traan over haar wang. Isabelle en haar man Freek waren al twintig jaar samen, waarvan vijftien jaar getrouwd. Haar hele leven draaide om hem en om de kinderen natuurlijk. En om zijn werk en het expatleven dat daarbij hoorde. Ooh, wat hadden ze veel meegemaakt en wat lachte het leven hen toen toe. Ze waren altijd een hecht team geweest, zeker nadat ze de stap naar een leven in Vietnam hadden gezet. Met hun oudste waren ze vertrokken, tien jaar geleden, en twee jaar later was hun jongste daar geboren.

Van droom naar nachtmerrie

Haar man had zijn droombaan gevonden en werkte veel. Ze woonden in een prachtig huis in het groen en zij zorgde voor de kinderen en hun sociale leven. Ze was begonnen met schilderen en organiseerde elke week etentjes voor hun sociale kring. Hun vakanties in het verre Azië waren zó avontuurlijk. De laatste keer waren ze zelfs met zijn viertjes eropuit gegaan met een rugzak. Fantastisch!

Ze had het echt niet zien aankomen. Het leek eigenlijk nog steeds alsof ze in een hele zwarte droom zat. Die avond veranderde haar prachtige leven in een regelrechte nachtmerrie. Hij had het er opeens uitgegooid…’Ik wil niet met je verder’. Ze zag aan zijn ogen dat hij het meende en dat er geen weg meer terug was…

Scheiden buitenland wereldvrouwen

Een echtscheiding komt vaker voor dan je denkt

Nog steeds eindigt in Nederland meer dan dertig procent van de huwelijken in een echtscheiding. Wanneer dit gebeurt staat je hele leven op zijn kop. Een scheiding meemaken is waar dan ook ter wereld verschrikkelijk. Er spelen zó veel emoties en je hebt zó veel vragen zoals: houdt hij echt niet meer van mij? Hou ik nog van hem? Hoe kan hij dit doen? Heeft hij een ander? En: ik ben zó verdrietig, ik ben zo boos, ik weet niet wat ik moet doen… Woon je met je gezin in het buitenland, dan weet je vaak al helemáál niet waar je moet beginnen en wat de stappen zijn die je kunt nemen in dit lastige proces. Er komen zó veel zaken op je af en je zoekt naar antwoorden op vragen als: waar ga ik wonen? Ga ik terug naar Nederland? Hoe gaan we het zo goed mogelijk regelen voor de kinderen?

Waar te beginnen? Een legal mediator helpt je op weg

Nog niet zo heel lang geleden was het standaard dat je een advocaat in de arm nam en je partner ook. Met de advocaat sprak je over wat je graag wilde en je partner deed hetzelfde met een andere advocaat. Dit proces zorgde vaak voor een (lange) strijd, waarbij beide partners juist nog meer tegenover elkaar kwamen te staan.

Tegenwoordig kan dit gelukkig ook anders en kun je de hulp inschakelen van een legal mediator. Een mediator bekijkt samen met jou en je (ex) partner over welke onderwerpen jullie, ondanks alle emoties, afspraken willen en moeten gaan maken. Denk hierbij aan afspraken over de kinderen, de verdeling van jullie (gezamenlijke) bezittingen, de kinder- en partneralimentatie en de pensioenen. De mediator begeleidt jullie, stap voor stap, bij het maken van alle afspraken tijdens dit ingewikkelde proces. Door te vragen aan jullie beiden wat je graag wilt. Door desgevraagd aan te geven wat ieders juridische positie is. Daarbij is de mediator neutraal en onpartijdig.  

Let op! Kies een legal mediator die gespecialiseerd is in internationaal privaatrecht; zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

scheiden buitenland wereldvrouwen

Echtscheiding in Nederland of in het buitenland?

Wanneer eenmaal vast staat dat echtscheiding de enige weg is, zal de rechter in een land deze echtscheiding uit moeten spreken. De legal mediator zal eerst bekijken bij welke rechter je moet zijn. Dat wil zeggen: kun je je richten tot de Nederlandse rechter of moet je bijvoorbeeld in het land zijn waar je op dat moment verblijft? Het antwoord op die vraag hangt af van verschillende omstandigheden, zoals de nationaliteit van jou en je man en of je van plan bent om terug te komen naar Nederland.

Zorg voor goede afspraken

Wanneer de Nederlandse rechter bevoegd is, kun je onder begeleiding van de mediator, samen afspraken maken over alle onderwerpen die van belang zijn. Zoals afspraken over de kinderen als jullie die hebben. Ook de verdeling van jullie bezittingen en de kinder-en partneralimentatie zijn belangrijke onderwerpen om te bespreken en vast te leggen. Stap voor stap helpt de mediator je op weg om zo samen met je ex partner een pakket aan afspraken te maken. Het doel is om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen voor alle partijen. Openheid en afspraken helder en goed vastleggen is hierbij key! Zit jij middenin dit proces? Denk dan alvast na over wat belangrijke onderwerpen zijn waar je afspraken over zou willen maken.

Hoe ging het verder met Isabelle en Freek?

Gelukkig zijn ze er samen goed uitgekomen. Ondanks alle heftige emoties die ze beiden hadden. Ze zijn samen met de kinderen naar Brussel gevlogen en hebben de kids toen afgezet bij opa en oma in Nederland. Vervolgens zijn ze naar Familie Mediator Esther gegaan. Zij is jurist en gespecialiseerd in het personen-en familierecht. Tijdens een intensief traject van twee weken werden alle afspraken gemaakt. Deze werden vastgelegd in een Ouderschapsplan en Echtscheidingsconvenant die samen met het echtscheidingsverzoek, bij de Nederlandse rechter zijn ingediend.

Isabelle woont inmiddels in Rotterdam, samen met de kinderen. Zij gaan daar naar de internationale school, zodat ze hun middelbare school in hetzelfde onderwijssysteem als in Vietnam kunnen afronden. De gemeenschap van goederen is verdeeld en Isabelle heeft onder meer een kleine, maar leuke woning kunnen kopen. Freek woont en werkt inmiddels in Dubai. Er is een mooi omgang-schema voor de kinderen en Freek opgesteld. Zo zien zij elkaar in de vakanties in Dubai en ook in Nederland, wanneer Freek daar verblijft.

*Om privacyredenen zijn de namen van Freek en Isabelle veranderd en dus fictief.

Meer weten?

Neem dan contact op met Esther Koene, jurist en familie mediator. Elke maandagmiddag is er een gratis telefonisch juridisch scheidingsspreekuur.

Over Esther

Met haar specialisatie in het personen-en familierecht kan Esther je op weg helpen. Esther is werkzaam bij Expat Mediation dat vestigingen heeft in Brussel en Zuid-Nederland (Hulten en Breda).

Esther heeft zelf vaak, en voor langere tijd, met haar gezin in het buitenland gewoond en weet uit ervaring met welke gecompliceerde vragen je, als Nederlandse woonachtig in het buitenland, geconfronteerd kunt worden. Ook heeft zij meermaals van dichtbij meegemaakt, welke enorme impact een scheiding kan hebben voor alle gezinsleden binnen een (expat)gezin. Als legal mediator, begeleidt zij Nederlandse expats en geëmigreerde Nederlanders, bij hun scheiding met als doel dat beide partijen tot gedegen afspraken komen over alle van belang zijnde kwesties (de kinderen, vermogen, alimentatie, pensioenen). Die afspraken legt zij als legal mediator vast in een Ouderschapsplan en Convenant, die bij de Nederlandse rechter worden ingediend.

Heb je vragen over scheiden in het buitenland? Neem dan contact op voor informatie en vragen.

Wellicht ook interessant

Join the community!

Ontvang elke maand onze upcoming events en de leukste topics, tips & tricks van members uit onze community in jouw inbox.

Let's get social

Waarschijnlijk ben je al lid van onze community met 25k wereldvrouwen. Maar wist je dat we ook een Facebookpagina hebben? En volg je ons al op Instagram, Pinterest of LinkedIn? We zien je daar!

Wereldvrouwen nieuws

Op ons blog kun je terecht voor nieuws, tips, succesverhalen, persoonlijke ervaringen en alles rondom empowerment van vrouwen onder elkaar. Dat is waar de Wereldvrouwen community voor staat. Door middel van het delen van stories in zowel de zakelijke als persoonlijke sfeer, streven we ernaar je te inspireren met mooie verhalen uit onze community. Voor Wereldvrouwen, door Wereldvrouwen.

Become a Member

Maak deel uit van het grootste zakelijke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wereldwijd. Ontwikkel jezelf en/of je bedrijf, netwerk op wereldniveau, laat je inspireren en vind ondersteuning bij like-minded wereldvrouwen.