Het avontuur van Nathasja in Kaapverdië

Op een warme vrijdagavond had ik een leuke telefonische ontmoeting, om meer te weten te komen over het leven van Wereldvrouw Nathasja Wust in Kaapverdië. Nathasja is 29 jaar, geboren en getogen in Nieuw-Beijerland, maar woont nu op Boa Vista in het stadje San Rei met haar man. Ze groeide op tussen de auto’s, maar heeft het Nederlandse leven ingeruild voor de natuur en het toerisme. 

In 2017 kreeg ze in Kaapverdië een baan aangeboden als schildpadden-gids. Over dit aanbod hoefde ze niet lang na te denken en zegde gelijk haar baan op in Nederland, waar ze op dat moment als een sociaal-cultureel medewerker in de kinderopvang werkte. Ze emigreerde naar Kaapverdië met haar moeder en zette een bedrijf op in het toerisme. Boa Vista Carefy is inmiddels een begrip geworden in Kaapverdië. Ze organiseren verschillende tours: van schildpadden-, tot walvissentours, van boot-, tot quad tochten en zelfs privé diners op het strand. Het bedrijf wordt gerund door Nathasja, haar moeder en hun partners. Buiten haar bedrijf om werkt Natasja ook nog online voor een Nederlands bedrijf waar ze klanten ondersteuning bij auto-pech onderweg. Hierdoor heeft ze wat extra financiële zekerheid. 

Kaapverdië! Vanwaar je keuze voor dit land?

‘In 2013 overleed mijn opa waardoor mijn familie uit elkaar viel. We vierden altijd kerst samen, maar door zijn overlijden veranderde dit. Mijn moeder en ik wilde wat afleiding en niet alleen kerst vieren. Zo kwamen we met het plan om lekker op vakantie te gaan. We twijfelden tussen een koude of warme vakantiebestemming, maar al snel was de keuze voor een zonvakantie gemaakt. Waarom we kozen voor Kaapverdië? De tickets waren relatief goedkoop en het was maar 6 uur vliegen en dus lekker warm. 

Ik had voor 2013 nooit de droom om in het buitenland te wonen. Ik had mijn basis in Nederland en mijn familie en vrienden. Maar toen ik voor het eerst voet zette op Kaapverdische grond, zelfs nog zonder het eiland gezien te hebben, wist ik het; dit is mijn thuis, dit is mijn plek, hier wil ik wonen. Na onze vakantie van tien dagen, zat ik huilend in het vliegtuig terug naar Nederland.’

Nathasja emigreerde niet direct, maar ging elk jaar voor een langere tijd terug om het eiland goed te leren kennen. In 2015 ging ze voor het eerst op schildpaddentour en werd zo ook verliefd op de bijzondere natuur van Kaapverdië. Elke reis die ze maakte, voelde ze zich meer thuis, net als haar moeder. Inmiddels spreekt ze vloeiend Creools. Het Creools dat gesproken wordt in Kaapverdië heeft veel Portugese invloeden, maar is wel een andere taal. Kaapverdië bestaat uit tien eilanden en op elk eiland wordt een ander dialect van het Creools gesproken. Nathasja spreekt inmiddels drie dialecten. 

Wat vind je zo leuk aan het wonen in Kaapverdië? 

‘Het weer is hier heerlijk, het is niet te warm en niet te koud. Ik geniet van het lokale leven, soms lijkt het wel alsof je terug in de tijd gaat. Mensen wassen hier nog met een wasbord en koken buiten. Het buitenleven is heerlijk en het leven is simpel. Je maakt daardoor ander soort connecties met mensen.’

Hoe ziet je leven eruit op Kaapverdië?

‘Heel druk! Het walvissen seizoen is net begonnen dus we hebben veel tours. Ik werk 30 uur in de week voor mijn online job, verdeeld over 3 tot 4 dagen. Ik sta dan om 6 uur ‘s ochtends op om te werken en dan zijn er vaak nog tours op die dagen. Mijn moeder begeleid de meeste tours, maar wanneer er meerdere zijn op een dag, pak ik ze samen met haar op. Behalve dat doe ik ook nog alle administratie voor ons bedrijf. Ik denk dat ik meestal wel zo’n tachtig tot negentig uur in de week werk. 

Maar ondanks dat ik zoveel werk, ben ik gelukkig. Ik vind het werk leuk om te doen en het is een investering voor later.’

Wat vind je het leukste aan wonen in het buitenland?

‘De andere levensstijl. Het motto op het eiland is; no stress. Dat lukt niet altijd met een negentig uur durende werkweek, maar wanneer iets niet afkomt, is het ook gewoon prima om het de volgende dag te doen. Mensen zijn relaxter en maken zich minder druk over dingen waar men zich in Nederland wel druk om maakt.’

Wat vind je het moeilijkst aan wonen in het buitenland?

‘Dat je niet dezelfde leefcondities hebt als in Nederland. Bijvoorbeeld een goed ziekenhuis, een zorgverzekering, je kunt niet alle producten krijgen die je misschien graag wilt. Eilanden zijn over het algemeen duur en de salarissen liggen laag. Er is geen hulp vanuit de overheid en je bent altijd op jezelf aangewezen. Er is geen sociale zekerheid.

Wat ik nog meer mis van Nederland? De kaassoufflé op nummer 1! Bitterballen, even snel naar de winkel, de efficiëntie van het verkeer en het openbaar vervoer, entertainment en gewoon de kleine dingen.’

Natasja en haar moeder op Kaapverdië

Heb je het geluk gevonden?

‘Ja, ik ben heel gelukkig, ook al heb ik ook moeilijke tijden ervaren. Ik heb absoluut geen plannen om terug naar Nederland te gaan. De laatste keer dat ik daarheen ging, was in 2018. Ik geef mijn bedrijf de schuld, maar om eerlijk te zijn heb ik ook niet zoveel zin om te gaan. Mijn leven is hier.’

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

‘De komende vijf jaar wil ik graag mijn bedrijf uitbreiden naar andere eilanden in Kaapverdië. Mijn man en ik zullen dan misschien naar een ander eiland verhuizen om dit te realiseren en mijn moeder blijft dan op Boa Vista. Ook heb ik de droom op een stichting op te richten met behulp van donaties. Zo zou ik graag een buurthuis beginnen waar kinderen kunnen komen spelen en leren.

Verder wil ik me graag blijven ontwikkelen, misschien wil ik nog een opleiding doen of meer talen leren. Ik wil grond kopen, een huis bouwen en gelukkig zijn met mijn vrienden en familie.’

Wat vind je het mooiste aan Wereldvrouw zijn?

‘De community, de warmte, de connecties die er worden gemaakt. Iedereen helpt elkaar, want iedereen zit in hetzelfde schuitje. Op het moment dat je het moeilijk hebt en je deelt dat, snappen mensen je en krijg je steun.’

Heb je tips voor andere Wereldvrouwen die graag naar het buitenland willen verhuizen? 

‘Zeker!

  1. Volg je hart en blijf bij je gevoel. Denk niet te veel in problemen of obstakels, alles is te overwinnen. Wil je de stap echt maken? Gewoon doen! Het lukt je sowieso. 
  2. Durf om hulp te vragen als je dit nodig hebt. Emigreren is niet makkelijk, iedereen heeft soms steun en hulp nodig. Schaam je niet als iets niet lukt of wanneer je het moeilijk hebt. Dat is menselijk en betekent niet dat je gefaald hebt. 
  3. Trek je niets aan van andere mensen hun mening en doe lekker je eigen ding. Het is jouw leven!
  4. Zorg ervoor dat je goed integreert in de samenleving van het land waar je heen gaat. Het is belangrijk om geaccepteerd te worden en je thuis te voelen. Daar heb je de lokale bevolking voor nodig. 

Inspireert dit prachtige verhaal van Natasja jou ook? Kijk dan voor meer blogs op onze pagina. Wil jij ook jouw verhaal vertellen, jouw bedrijf in the picture zetten en anderen inspireren? Neem dan contact met ons op.

Wellicht ook interessant

Join the community!

Ontvang elke maand onze upcoming events en de leukste topics, tips & tricks van members uit onze community in jouw inbox.

Let's get social

Waarschijnlijk ben je al lid van onze community met 25k wereldvrouwen. Maar wist je dat we ook een Facebookpagina hebben? En volg je ons al op Instagram, Pinterest of LinkedIn? We zien je daar!

Wereldvrouwen nieuws

Op ons blog kun je terecht voor nieuws, tips, succesverhalen, persoonlijke ervaringen en alles rondom empowerment van vrouwen onder elkaar. Dat is waar de Wereldvrouwen community voor staat. Door middel van het delen van stories in zowel de zakelijke als persoonlijke sfeer, streven we ernaar je te inspireren met mooie verhalen uit onze community. Voor Wereldvrouwen, door Wereldvrouwen.

Become a Member

Maak deel uit van het grootste zakelijke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wereldwijd. Ontwikkel jezelf en/of je bedrijf, netwerk op wereldniveau, laat je inspireren en vind ondersteuning bij like-minded wereldvrouwen.