Hoe bouw je een sociaal leven op in het buitenland?

Ga je emigreren naar het buitenland of verblijf je lang in het buitenland? Dat is natuurlijk super spannend! Behalve dat er van alles te regelen valt, wil je je natuurlijk zo snel mogelijk thuis voelen op je nieuwe plek. Een belangrijk onderdeel hiervan is het maken van nieuwe vrienden en het opbouwen van een goed netwerk. Maar hoe de je dat, een sociaal leven opbouwen in het buitenland? Wij helpen je op weg!

1. Zoek een hobby, leer de taal of word lid van een club

Ben jij goed in een sport of heb je een leuke hobby? Zoek dan een plek in het buitenland waar je dit kan gaan doen. Het is een laagdrempelige en leuke manier om met mensen in contact te komen die dezelfde interesses hebben als jij. Mocht je nog geen sport beoefenen of nog geen hobby hebben gevonden; het is nooit te laat om aan iets nieuws te beginnen. Oriënteer je op wat er allemaal te doen is in de buurt van je nieuwe woonplek en ga daar eens kijken om de sfeer te proeven.

Tip: kijk eens op onze activiteitenkalender of er een leuke activiteit is die je aanspreekt en ontmoet andere Wereldvrouwen.

Spreek jij de taal nog niet van het land waar je verblijft? Dan kan het leerzaam en leuk zijn om een cursus te volgen, waar je zeker leuke contacten kan maken! Liever online leren? Wij raden een cursus via Taalcursus aan. Je kunt er naast diverse talen ook leren over gezondheid, voeding en creatieve vakken. Met slechts een half uurtje per dag leer de taal. Aan de hand van online opdracht oefen je met het spreken van de taal. Zodra je de taal van het land spreekt is het maken van contacten veel makkelijker.

2. Spreek mensen aan 

Makkelijker gezegd dan gedaan; dat weten we. Toch raden we het je aan dit te proberen. Wees brutaal en stap over je eigen angst heen! In de meeste gevallen wordt dit erg gewaardeerd door de lokale bevolking en vinden mensen het juist leuk wanneer jij het voortouw neemt. Werk je bij een bedrijf in het buitenland? Vraag dan eens aan je collega’s om na het werk samen ergens wat te gaan drinken. Zoek daarnaast uit of jouw werkgever leuke activiteiten organiseert voor zijn werknemers. Nog geen baan gevonden in het buitenland? Via Yobbers ontdek je allerlei leuke vacatures. 

Soms zijn nieuwe vrienden dichterbij dan je denkt: maak eens een praatje met mensen in de supermarkt of met je buren en misschien ontstaat vanuit daar wel een heel leuk contact.

3. Zoek gelijkgestemden online

Vind je het moeilijk om in real life nieuwe contacten op te doen? Kijk dan eens naar de online mogelijkheden. Er zijn veel communities die willen verbinden, zoals bijvoorbeeld de wereldvrouwen community. Vaak worden hier oproepjes geplaatst van vrouwen die gezellig (interne link naar stukje over gezelligheid, dingen die we missen) een kopje koffie willen drinken in de buitenlandse stad waar ze wonen. Op die manier zijn er al veel mooie vriendschappen ontstaan. Daarnaast zijn er online ook veel pagina’s en communities die zich richten op een specifiek land. Word lid van een aantal (facebook) groepen en maak contact met andere wereldvrouwen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een oproep te plaatsen of te reageren op anderen. Binnen no time zal jij zo nieuwe contacten hebben gemaakt. Vind je online het gesprek openen makkelijker? We vonden een leuke buurt app die je kan helpen in contact te komen met mensen die dicht bij je in de buurt wonen. 

4. Datingapps

Bumble, Tinder, Happen, Badoo… Er ligt een scala aan datingapps voor het oprapen. Het woord ‘datingapps’ laat ons denken dat je ze alleen kan gebruiken wanneer je single bent en op zoek bent naar de liefde. Maar niets is minder waar. Wij hebben van veel mensen gehoord dat ze datingapps ook succesvol inzetten voor het aangaan van nieuwe vriendschappen.

Tip: Mocht je niet op zoek zijn naar liefde, dan is het wel slim om dit even op je profiel te vermelden. Maar wie weet… misschien sta jij wel open voor een nieuwe vlam. Hoe dan ook, wij zeggen: swipen en daten maar!

5. Heb geduld

Geduld is een schone zaak. Het klinkt cliché, maar helaas is het vaak toch waar. Geduld hebben kan soms lastig zijn en zorgen voor heimwee en een gevoel van eenzaamheid.. Realiseer je dat het maken van nieuwe vrienden en het opbouwen van een sociaal leven in het buitenland tijd kost. Wij zijn er 100 procent zeker van dat jij op je nieuwe woonplek mensen gaat ontmoeten die jouw tijd daar nog mooier zullen maken. 

Hoe heb jij vrienden gemaakt in het buitenland? Deel je ervaring in onze community en help anderen op weg!

Wellicht ook interessant

Join the community!

Ontvang elke maand onze upcoming events en de leukste topics, tips & tricks van members uit onze community in jouw inbox.

Let's get social

Waarschijnlijk ben je al lid van onze community met 25k wereldvrouwen. Maar wist je dat we ook een Facebookpagina hebben? En volg je ons al op Instagram, Pinterest of LinkedIn? We zien je daar!

Wereldvrouwen nieuws

Op ons blog kun je terecht voor nieuws, tips, succesverhalen, persoonlijke ervaringen en alles rondom empowerment van vrouwen onder elkaar. Dat is waar de Wereldvrouwen community voor staat. Door middel van het delen van stories in zowel de zakelijke als persoonlijke sfeer, streven we ernaar je te inspireren met mooie verhalen uit onze community. Voor Wereldvrouwen, door Wereldvrouwen.

Become a Member

Maak deel uit van het grootste zakelijke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wereldwijd. Ontwikkel jezelf en/of je bedrijf, netwerk op wereldniveau, laat je inspireren en vind ondersteuning bij like-minded wereldvrouwen.