Hoe de stap maken om naar het buitenland te verhuizen?

Hoe maak je de stap om naar het buitenland te verhuizen?

Denk jij erover om de grote stap naar een ander land te wagen? Je huis en haard achter te laten voor een nieuw en spannend avontuur? Een leven opbouwen op een andere plek is leuk, maar kan ook spannend en overweldigend zijn. Waar moet je allemaal aan denken en wat moet je allemaal regelen? En ben je wel zeker van je keuze? Hoe maak je uiteindelijk die beslissing? Wij proberen te helpen. 

Dromen en oriënteren 

Elk concreet plan begint met een droom. Waarschijnlijk speelt de gedachte al langer door je hoofd, want alles achterlaten doe je niet zomaar. Nadenken en fantaseren over je mogelijk nieuwe leven kan je helpen om de stap echt te gaan maken. Waarom wil je eigenlijk emigreren? Wat gaat het je brengen? Hoe zal je nieuwe leven eruit zien en hoe wil je dat het eruit komt te zien? Denk na over alle mogelijke opties en de dingen die je graag zou willen. Oriënteer je op het land waar je heen wil verhuizen. Bezoek het één, of een aantal keer om de sfeer te proeven. Maar, doe ook research online en lees boeken over het land. Droom, orienteer en reach for the stars!

Werk en inkomen

Het leven kost helaas geld en daar moeten we allemaal voor werken. Geld is vaak niet het leukste onderwerp om over na te denken, maar wel belangrijk. Maak een duidelijke rekensom hoeveel geld jij denkt nodig te hebben voor je emigratie en leg dit netjes opzij. Heb je nog niet genoeg geld op je bankrekening staan? Dan is het eerst tijd om nog even te sparen. Heb jij al nagedacht over hoe je geld gaat verdienen op je nieuwe woonplek? Wil je een baan zoeken op locatie of wil je toch liever als freelancer gaan werken of zie je een leven als digital nomad wel zitten? Het is belangrijk om je goed te oriënteren op wat voor werk je wil gaan doen. Vervolgens moet je natuurlijk op zoek naar een baan die geschikt is en gaan solliciteren. Wil jij financieel vrij zijn? Dan kan het ook slim zijn om te kijken naar de opties voor het genereren van een passief inkomen.

Regelzaken 

Je moet ontzettend veel regelen als je naar het buitenland gaat verhuizen. Wat er allemaal nodig is heeft voornamelijk te maken met het land waar je heen gaat. Blijf je in Europa? Dan heb je geen visum nodig en ben je overal vrij om te werken. Ga je naar Amerika? Dat is dit opeens een veel ingewikkelder verhaal. Maak een lijstje van alle dingen die je moet regelen. Denk hierbij aan wonen, verzekeringen, alles rondom burgerzaken en ga zo maar door.

Op het internet zijn veel handige checklists te vinden als het gaat om emigreren. Pak deze erbij zodat je niets vergeet!

Alles achter laten 

Wat jouw situatie ook is; emigreren naar het buitenland is een grote stap die veel impact zal hebben op jouw leven en het leven van de mensen om je heen. Los van de praktische dingen die je moet regelen, gebeurt er emotioneel ook van alles met je. Je begint een nieuw leven, maar je laat ook een deel van je leven achter. Loslaten is voor de meeste mensen niet gemakkelijk. Het is normaal om allerlei gedachten en emoties te hebben tijdens dit proces, van blijdschap tot verdriet en angst. Ook is het niet raar om te twijfelen aan je beslissing. Neem je tijd, want verhuizen naar het buitenland kost veel energie, zowel fysiek als mentaal. Voel wat je voelt en neem tijd voor afscheid. And remember: ‘If it’s both terrifying and amazing then you should definitely pursue it.’

Gewoon gaan!

Er zijn 1000 dingen waar je over na kan denken wanneer je een beslissing probeert te maken. Er zijn misschien wel net zoveel voors als tegens. Misschien probeer je te wachten tot je het 100 procent zeker weet. Misschien wacht je op het juiste moment. Maar bestaat het juiste moment wel? Overdenken kan je ook tegenhouden om te doen wat je graag wil. Soms is het ook goed om gewoon te doen. De stap te zetten en in het diepe te springen. Volg je hart! 

Wellicht ook interessant

Join the community!

Ontvang elke maand onze upcoming events en de leukste topics, tips & tricks van members uit onze community in jouw inbox.

Let's get social

Waarschijnlijk ben je al lid van onze community met 25k wereldvrouwen. Maar wist je dat we ook een Facebookpagina hebben? En volg je ons al op Instagram, Pinterest of LinkedIn? We zien je daar!

Wereldvrouwen nieuws

Op ons blog kun je terecht voor nieuws, tips, succesverhalen, persoonlijke ervaringen en alles rondom empowerment van vrouwen onder elkaar. Dat is waar de Wereldvrouwen community voor staat. Door middel van het delen van stories in zowel de zakelijke als persoonlijke sfeer, streven we ernaar je te inspireren met mooie verhalen uit onze community. Voor Wereldvrouwen, door Wereldvrouwen.

Become a Member

Maak deel uit van het grootste zakelijke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wereldwijd. Ontwikkel jezelf en/of je bedrijf, netwerk op wereldniveau, laat je inspireren en vind ondersteuning bij like-minded wereldvrouwen.