Leven als digital nomad: Hoe doe je dat?

Dat het Digital Nomad-bestaan een ware trend is, is geen nieuws meer. Niet volledig emigreren naar een nieuwe vaste thuisbasis, maar juist rondreizen en meerdere plekken op de wereld ontdekken terwijl je werkt. Een mooie tussenweg dus, als je het ons vraagt. De wereld zien, carrière (blijven) maken en je onderdompelen in een andere cultuur klinkt niet verkeerd.

Maar wat is een Digital Nomad nu eigenlijk en hoe word je er een? En natuurlijk: wat zijn een aantal insiders tips? Die lees je hier!

Remote werken

Op afstand werken, dat is wat een Digital Nomad doet. Locatie onafhankelijk geld verdienen met werkzaamheden die je online kunt verrichten. Veel meer dan een laptop, betrouwbare Wi-Fi en je paspoort heb je dan niet nodig. Terwijl je dat doet, reis je als ‘nomade’ naar bepaalde plekken die jou aanspreken om daar te vertoeven. De Digital Nomads anno nu zijn voornamelijk ondernemers, freelancers of werknemers van bedrijven die geen vaste werkplek vereisen, zoals een kantoor in Amsterdam. Het grootste voordeel: de zon (of kou) opzoeken zonder je zuurverdiende spaargeld uit te geven, want het werk gaat gewoon door. Fijn!

Slow-travelling Nomads

Waar de strikte betekenis luidt dat je als Digital Nomad de wereld over reist, begint ook hier langzaam een nuance in te ontstaan. Het constant rondreizen kan best vermoeiend zijn, vandaar dat ook veel nomads ervoor kiezen zich in plaats van een week of twee, langer te vestigen op een plek waar het goed bevalt. Twee, drie, of soms wel zes maanden op dezelfde plek blijven en ook ‘wonen’ is dus ook helemaal niet zo gek in de Digital Nomad wereld. Als zo’n slow-travelling nomad, kun je bijvoorbeeld rustiger aan doen met het ontdekken van de omgeving waar je verblijft, maar ook ontwikkel je zo gemakkelijker een dagelijkse routine en kun je sociale contacten vanuit de plaatselijke co-working space of café net wat beter onderhouden.

Een Digital Nomad-proof baan

Hoewel de plek van waar je werkt natuurlijk een ontzettend grote rol speelt in je geluk, zal het werk dat je doet altijd een groot deel zijn van je dagelijkse bezigheden. De gouden combinatie van een goede omgeving, nieuwe impulsen, inspiratie, en geluk maakt het reizen tof. Maar doen wat je leuk vindt, dát maakt het verschil. Er moet dus ook gewerkt worden!

Let’s get digital

Locatie onafhankelijk werken dus. Check. Als freelancer of ondernemer met een eigen bedrijf bepaal je dit (waar mogelijk) natuurlijk helemaal zelf. Maar behoor je tot de gelukkigen in vaste dienst, voor wie het mogelijk is om in plaats van kantoor, overal te werken, dan is  dat helemaal lekker. Zeker als die functie je voorlopig nog goed bevalt.
Ondernemen kan nog best een uitdaging zijn. Of je nu beginner bent of doorgewinterde carrièrevrouw, stabiliteit is én blijft key, helemaal wanneer je ver van huis bent. Dus, denk aan een financiële buffer op je spaarrekening, een vast aantal opdrachtgevers onder contract of een passief inkomen waar je van op aan kunt.

Werkgeluk

Uiteindelijk gaat het er allemaal om dat je doet wat je leuk vindt en of dat het waard is om genoeg energie in te steken tijdens het ontdekken van de wereld. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om online geld te verdienen. Naarmate de Digital Nomad trend groeit, ontstaan er steeds meer nieuwe, creatieve manieren om een online carrière te hebben. Ben je creatief? Misschien is grafisch vormgeven, foto- of videograaf wel wat voor je. Creatief met schrijven en taal? Misschien past het werken als remote tekstschrijver, blogger of vertaler wel bij jou?

Digital Nomad jobs

Er zijn dus oneindig veel mogelijkheden om een goede boterham te verdienen tijdens het reizen. Een aantal voorbeelden: 

 • Coach of trainer (bijvoorbeeld in voeding, beweging, maar ook in lifestyle of in business)
 • SEO-specialist
 • Marketing consultant
 • Software developer
 • Blogger/vlogger
 • Schrijver van e-books (hello passief inkomen!)
 • Cursussen ontwikkelen
 • Virtual Assistant
 • Social Media manager
 • Dropshipping
 • Docent

Nog geen ervaring met een van de bovenstaande jobs? Ook dat is (in de meeste gevallen) geen probleem. Veel Digital Nomads of nomads to be starten bijvoorbeeld met een online cursus in een bepaald vakgebied, om zo de kneepjes van het vak te leren. Een leuke bezigheid naast je fulltime baan voordat je gaat, bijvoorbeeld. Of misschien zelfs al als je al aan het reizen bent? Dat is het voordeel: je kunt je tijd volledig zelf indelen als Digital Nomad, dus zo’n cursus past vaak prima tussen een meeting en je wekelijkse work-out. Vanuit je hangmat, bijvoorbeeld.

En nu?

Klinkt aanlokkelijk, niet? Toch zijn er een hoop dingen om niet te vergeten voordat je vertrekt. Het is belangrijk om rekening te houden met het verschil in tijdzones, bijvoorbeeld. Maar ook zeker zijn van stroom, een goede internetverbinding en alles in goede orde achterlaten in Nederland, is van belang. Voorbeeld: blijf je langer dan 8 maanden in het buitenland, dan ben je verplicht je uit te schrijven uit de Gemeentelijke Basisadministratie. Veel aandachtspuntjes dus.

Insider tips

Uiteraard hebben wij van de Wereldvrouwen Community een hoop insider tips voor je rondom het Digital Nomad leven. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet. 

 1. Gebruik Nomadlist.com.

Nog geen idee waar je naartoe wilt? Ben je je huidige plek zat en wil je verder reizen? Op Nomadlist kun je gemakkelijk de meest populaire plaatsen onder Digital Nomads online ontdekken. Hoe? Verschillende kenmerken zoals de lokale temperatuur en Wi-Fi kwaliteit, maar ook de mate waarin de plek geschikt is voor families, of er goed Engels wordt gesproken en hoe de lokale gezondheidszorg is, worden daar als het ware beoordeeld. Zo kun je gemakkelijk afwegen wat jij belangrijk vindt, maar ook wat de maandelijkse kosten ongeveer zijn om daar te wonen.

 1. Be prepared.

Vrijheid, het klinkt zo fijn. En dat dagelijkse zonnetje of pak sneeuw… Heerlijk! Maar bereid je ook voor op de andere kant: een online meeting met 10 uur tijdsverschil vergt bijvoorbeeld de nodige creativiteit in je planning. Uit een koffer leven is ook niet altijd een pretje. Eenzaamheid? Dat kan nog best eens om de hoek komen kijken… En dan nog je laptop: wat als deze moneymaker plots stuk gaat terwijl je op een afgelegen eiland zit? Voorbereiden dus!

 1. Vergeet niet te genieten!

Wellicht ook interessant

Join the community!

Ontvang elke maand onze upcoming events en de leukste topics, tips & tricks van members uit onze community in jouw inbox.

Let's get social

Waarschijnlijk ben je al lid van onze community met 25k wereldvrouwen. Maar wist je dat we ook een Facebookpagina hebben? En volg je ons al op Instagram, Pinterest of LinkedIn? We zien je daar!

Wereldvrouwen nieuws

Op ons blog kun je terecht voor nieuws, tips, succesverhalen, persoonlijke ervaringen en alles rondom empowerment van vrouwen onder elkaar. Dat is waar de Wereldvrouwen community voor staat. Door middel van het delen van stories in zowel de zakelijke als persoonlijke sfeer, streven we ernaar je te inspireren met mooie verhalen uit onze community. Voor Wereldvrouwen, door Wereldvrouwen.

Become a Member

Maak deel uit van het grootste zakelijke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wereldwijd. Ontwikkel jezelf en/of je bedrijf, netwerk op wereldniveau, laat je inspireren en vind ondersteuning bij like-minded wereldvrouwen.