Passief inkomen genereren: 6 tips

Geld verdienen zonder te werken willen we allemaal wel, toch? Het klinkt simpel én misschien bijna te mooi om waar te zijn. We hebben goed nieuws voor je, want dat is het gelukkig niet. Geld verdienen door middel van een passief inkomen: wat is dit eigenlijk, en waar begin je, en wat zijn vervolgens de stappen om dit te bereiken? Dat is wat we je in dit artikel vertellen!

Wat is een passief inkomen eigenlijk?

Geld verdienen zonder dat daar direct werk tegenover staat, dus. Als tegenhanger van een actief inkomen (uurtje factuurtje of werken in loondienst inkomsten waarvoor gewerkt moet worden).) is een passief inkomen: geld dat wordt gegenereerd uit investeringen, vastgoed of andere ‘side hustles’. Het doel hiervan is een gelijkmatige stroom aan geld genereren zonder te werken in bijvoorbeeld loondienst of als zelfstandig ondernemer. 

Zo creëer je niet alleen meer (financiële) vrijheid, maar ook financiële onafhankelijkheid (hallo vervroegd pensioen!) kun je op deze manier eerder bereiken dan wanneer je jouw spaarpot tegen een historisch lage rente blijft aanvullen. Dit betekent trouwens niet dat je er niets voor hoeft te doen. Yes, daar is-ie: het verwachte en onontkoombare addertje onder het gras. Passief inkomen komt natuurlijk niet vanzelf. Het vereist een investering in tijd en (vaak) geld. Dit wetende: waar te beginnen, en vooral: hoe te beginnen?

Kopen, creëren, bijdragen

De eerste stap om passief inkomen te genereren is het kopen, creëren of bijdragen aan activa die cash flow produceert. Nu denk je misschien meteen aan het investeren van grote smakken geld. Natuurlijk zorgt het kopen en verhuren van een tweede huis voor een riant passief inkomen. Maar daar staat ook een flinke investering tegenover (een bedrag dat niet iedereen in een sok onder zijn bed heeft liggen)… Toch zorgt niet alleen zo’n grote investering voor een passief inkomen: je kunt ook veel kleiner beginnen. We noemen hieronder verschillende manieren om een passief inkomen te genereren.

 • Kopen: denk hierbij aan het aankopen van aandelen, obligaties, woningen of bijvoorbeeld een (klein) bedrijf.
 • Creëren: het ontwikkelen van een product of dienst dat geld genereert. Bijvoorbeeld een cursus of een boek
 • Bijdragen: investeren in een bestaand bedrijf of vennootschap, beleggen, het handelen in cryptocurrencies. Maar ook door bijvoorbeeld iets dat al bezit te verhuren. Een kamer in huis bijvoorbeeld. Of de caravan die maar staat te verstoffen in de stalling.

Vind de manier van passief inkomen genereren die bij jou past

De kans bestaat dat je nu bij jezelf denkt: nee, dit is niets voor mij. Teveel gedoe, doe mij maar een actief inkomen. Toch kan iedereen een passief inkomen genereren zonder al te veel gedoe. Zo kun je zowel klein als groot beginnen en je kan het zo risicovol maken als je zelf wil. 

Heb je genoeg vermogen? Wellicht is het kopen en verhuren van een woning dan iets wat bij jou past. Heb je wat tijd over het komende half jaar, maar geen enorm budget? Denk er dan eens aan het starten van een blog om zo geld te verdienen met affiliate marketing of advertenties.

Inspiratie nodig? 6 ideeën om een passief inkomen te genereren:

 1. Schrijf een boek (of e-book)

Hoewel dit best wat tijd in beslag kan nemen, is het schrijven van een boek een slimme manier om aan een passief inkomen te komen. Heb je altijd al je levensverhaal op papier willen zetten (over die mooie reis waar je ook de liefde van je leven ontmoette?), of weet jij echt alle verborgen must-sees te vinden op Ibiza omdat je er al jaren woont? Schrijf het op!

 1. Kies voor beleggen

Je investeert geld wat (hopelijk) winst oplevert naarmate de tijd vordert. Hierbij is het uiteraard wel belangrijk om altijd te beleggen met geld dat je niet direct nodig hebt en dus kunt missen. Er komen namelijk ook risico’s kijken bij beleggen. Lees je dus goed in. Ook beleggen kan op een laagdrempelige manier: kijk bijvoorbeeld eens naar een beleggingsapp zoals Peaks. Hier investeer je kleine bedragen (je wisselgeld, of bijvoorbeeld één euro per dag) en kun je gemakkelijk kiezen voor de hoeveelheid risico waarmee je belegt.

 1. Verhuur je eigen bezit

Van plan om digital nomad te worden? Dan is het een goed idee om je huis of eigen appartement te verhuren. Of die caravan dus. Of het tuinhuisje, als je gastvrij bent. Deze kan je verbouwen en pimpen tot een comfortabel gastenverblijf.

 1. Affiliate marketing door middel van een blog

Een van de meest toegankelijke manieren om passieve inkomsten te genereren is het starten van een blog. Veel heb je er niet voor nodig: een laptop, een domeinnaam en een hosting platform. Dit kost uiteraard wel iets meer tijd en werk, aangezien het blog wel gevuld moet worden met relevante content. Content waarin je bepaalde producten bespreekt, waarover je een commissie verdient wanneer iemand werkelijk een aankoop doet via jouw website. Maar ook kun je ervoor kiezen om advertenties te weergeven tegen betaling. 

 1. Met creativiteit

Maak je prachtige reisfoto’s? Verkoop deze dan online! Ben je een kei in het schilderen met olieverf? Zet een (online) cursus op, bijvoorbeeld op YouTube. Ook hier geldt: je maakt de foto of video maar één keer, verkopen kan eindeloos.

 1. Investeren in cryptovaluta

De trend van de afgelopen jaren: het investeren in cryptomunten. Er zijn er oneindig veel en dit is beleggen met een hoge volatiliteit, wat betekent dat de koersen enorm kunnen schommelen in een korte tijd. Meer risico dus, maar verdiep je je er echt in, dan kan het flink wat euro’s opleveren. 

Ben je een beginner? Denk dan vooral aan de lange termijn en zie het het als een soort investering. Investeer een bepaald bedrag per maand (bij voorkeur wanneer de koers laag is!) en dan liever in de ‘stabielere’ crypto dan in schommelende valuta. Ook hier geldt: lees je van te voren in over cryptovaluta voor je met flinke bedragen gaat smijten. Gebruiksvriendelijke apps om de status van de koers en jouw gekochte cryptomunten in de gaten te houden zijn onder andere Coinbase of Binance.

Extra Tips

Ben je enthousiast geworden? We zetten nog een aantal tips voor je op rij: 

 • Begin met het in kaart brengen van je uitgaven en inkomsten. Bekijk wat je vaste lasten zijn en wat je maandelijks nodig hebt om rond te komen. Kijk vervolgens eens waar je op kunt besparen en waar je wellicht zelfs geld laat liggen (die onnodige, dagelijkse koffie onderweg naar werk of dubbele verzekeringen). Je zult nu misschien denken “Ik weet echt wel wat mijn inkomsten en uitgaven zijn!”, maar je kunt nog best voor verrassingen komen te staan als je dit goed in kaart brengt
 • Kies je ervoor om te gaan beleggen? Zorg dan altijd dat je dit doet met geld dat je niet direct nodig hebt. Beleggen is een investering op de lange termijn. Een beetje geduld is dus ook gewenst! 
 • Lees je eens in! Begin eens bij het welbekende boek “ The 4-Hour Workweek” van Timothy Ferriss. Of neem eens een kijkje bij de This is Elfin Community voor tips en informatie rondom beleggen, sparen, pensioen en persoonlijke financiën. 

Wellicht ook interessant

Join the community!

Ontvang elke maand onze upcoming events en de leukste topics, tips & tricks van members uit onze community in jouw inbox.

Let's get social

Waarschijnlijk ben je al lid van onze community met 25k wereldvrouwen. Maar wist je dat we ook een Facebookpagina hebben? En volg je ons al op Instagram, Pinterest of LinkedIn? We zien je daar!

Wereldvrouwen nieuws

Op ons blog kun je terecht voor nieuws, tips, succesverhalen, persoonlijke ervaringen en alles rondom empowerment van vrouwen onder elkaar. Dat is waar de Wereldvrouwen community voor staat. Door middel van het delen van stories in zowel de zakelijke als persoonlijke sfeer, streven we ernaar je te inspireren met mooie verhalen uit onze community. Voor Wereldvrouwen, door Wereldvrouwen.

Become a Member

Maak deel uit van het grootste zakelijke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wereldwijd. Ontwikkel jezelf en/of je bedrijf, netwerk op wereldniveau, laat je inspireren en vind ondersteuning bij like-minded wereldvrouwen.