Reizen met kids! Zó doe je dat! 

Reizen met kids is fantastisch en wij raden dit iedereen aan. In de meeste landen zijn ze dol op kinderen en leg je daardoor ook nog eens makkelijk contact met de lokale bevolking. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je met kids gaat reizen. Wij zetten wat tips en tricks op een rijtje, zodat jouw reis zo ontspannen mogelijk verloopt en je optimaal kan genieten met het hele gezin! 

1. Plan

Reizen met kids plannen

Een beetje cliché, maar een goede planning helpt echt! Denk hierbij aan hoeveel tijd je voor het reizen en  regelzaken onderweg uittrekt (alles met een kind duurt namelijk net wat langer ;)). Maar houd bijvoorbeeld ook rekening met het tijdstip dat je reist en het ritme van je kind. Slaapt je kind de nacht al door? Dan raden we aan om ‘s nachts te reizen. Maak je een vliegreis? Denk dan na over welke stoelen je kiest. Voor en achteraan in het vliegtuig zijn de beste plekken om met kids te zitten. Zo val je achterin minder mensen lastig en heb je voorin meer ruimte om bijvoorbeeld te spelen of een babybedje te bevestigen. Mocht je dit willen, geef dit dan van tevoren aan bij de luchtvaartmaatschappij wanneer je je vlucht boekt. 

Throw some money at the problem! Wanneer je wat meer wil betalen voor een fijne vlucht, een relaxte overstap/of een directe vlucht of een stoel met extra ruimte, kan het de reis voor je gezin opeens een stuk comfortabeler maken. 

1. Pak je koffers slim in

Pak niet teveel in, maar ook zeker niet te weinig en zorg dat je alle essentiële spullen voor je kind altijd bij de hand hebt in je handbagage of een tas dichtbij. Mocht je koffer dan kwijtraken, dan heb je in ieder geval de meest essentiële spullen bij de hand. Denk hierbij aan luiers, billendoekjes, eten, drinken, snacks, eventuele medicatie, een schone outfit voor je kind maar ook voor jezelf. Als je reist met een kinderwagen, neem er eentje mee die licht is en die je makkelijk kan in- en uitklappen. Zoals de Bugaboo Ant kinderwagen. Genoeg speelgoed en leuke dingen om te doen voor onderweg is ook een must om mee te nemen. Zoals bijvoorbeeld een tablet, papier en potloden, spelletjes en ander speelgoed. Oh, en vergeet de favoriete knuffel van je kind natuurlijk niet!

Reizen met kids koffer

3. Controleer altijd de paspoorten en zorg dat alle papieren in orde zijn

Zorg dat alle officiële documenten van jou en je gezin in orde zijn. Dit gaat uiteraard om reisdocumenten zoals paspoorten, vaccinatieboekjes, visas etc. Maar, wist je dat; wanneer je alleen met je kind gaat reizen er schriftelijke toestemming van de andere ouder nodig is om de grens over te komen? (Mits beide ouders gezag hebben). Dit is zo geregeld door overheden om kidnapping te voorkomen. Je kan het formulier voor reizen vanuit Nederland makkelijk hier downloaden en invullen. Reis je vanuit een ander land? Check dan even goed de lokale regelgeving en welke formulieren je nodig hebt om te mogen reizen.

4. Zorg voor afleiding en vermaak

Reizen duurt over het algemeen lang en kinderen vervelen zich snel. Zorg daarom voor genoeg afleiding. Neem speelgoed, spelletjes en een tablet mee en speel regelmatig met je kind. Misschien is het leuk om iets nieuws voor je kind mee te nemen waar ze een tijdje mee zoet zijn. En hoe leuk is het om een cadeautje te krijgen op vakantie! Pak verschillende cadeautjes in voor onderweg. Zijn je kinderen nog klein? dan doet een stapeltje post-its het altijd goed in verschillende kleurtjes natuurlijk. Lekker tegen de stoel aanplakken en ze zijn er daarna weer makkelijk af te halen. Zorgt ervoor dat je geen speelgoed meeneemt die bestaat uit kleine onderdelen… anders zit je zelf continue ondersteboven speelgoed te zoeken onder de stoel van je buurvrouw. Een handige tip voor het reizen met kinderen is ook een reiskussen voor op de grond. Ook kan je deze als bedje gebruiken.

5. Zorg dat je niemand kwijtraakt 

De grootste nachtmerrie van elke ouder is het kwijtraken van je kind. Dit gevaar zit in een klein hoekje op drukke luchthavens.. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren zijn er veel maatregelen die je kan nemen om te zorgen dat je kind snel weer bij je terug is. Schrijf bijvoorbeeld je naam en telefoonnummer op hun arm, in het label van hun kleding of koop een ketting met een tag waar je al deze informatie op kan zetten. Ook heb je tegenwoordig GPS trackers voor kinderen in de vorm van een armbandje. Dit past niet bij iedereen, maar op die manier kan je op je telefoon altijd zien waar ze zijn. 

Reizen met kids is geweldig, dus heb vooral heel veel plezier samen en maak mooie herinneren met het gezin! Wil je in contact komen met andere ouders en ervaringen uitwisselen over het reizen met kinderen? Onze community is hier de perfecte plek voor! 

Wellicht ook interessant

Join the community!

Ontvang elke maand onze upcoming events en de leukste topics, tips & tricks van members uit onze community in jouw inbox.

Let's get social

Waarschijnlijk ben je al lid van onze community met 25k wereldvrouwen. Maar wist je dat we ook een Facebookpagina hebben? En volg je ons al op Instagram, Pinterest of LinkedIn? We zien je daar!

Wereldvrouwen nieuws

Op ons blog kun je terecht voor nieuws, tips, succesverhalen, persoonlijke ervaringen en alles rondom empowerment van vrouwen onder elkaar. Dat is waar de Wereldvrouwen community voor staat. Door middel van het delen van stories in zowel de zakelijke als persoonlijke sfeer, streven we ernaar je te inspireren met mooie verhalen uit onze community. Voor Wereldvrouwen, door Wereldvrouwen.

Become a Member

Maak deel uit van het grootste zakelijke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wereldwijd. Ontwikkel jezelf en/of je bedrijf, netwerk op wereldniveau, laat je inspireren en vind ondersteuning bij like-minded wereldvrouwen.