Rodeo in Uruguay

Reizen | 0 comments

Geschreven door Jasmijn Dennink

22/01/2020

Rodeo! Voor de gaucho’s is het iets wat je niet mag missen en wat je zeker een keer moet hebben gedaan als je als gaucho door het leven wilt. Het is een groot feest en er zijn verschillende onderdelen waar de gaucho’s aan het publiek kunnen laten zien wat ze eigenlijk waard zijn.

​Sommigen zeggen dat het ouderwets is en zielig voor de paarden, anderen zeggen dat het onderdeel van de cultuur is en dat gaucho’s nooit hun dieren zullen verwonden omdat het hun inkomen is en de dieren veel waard zijn.

Men zegt dat de rodeo is ontstaan in Noord-Amerika. Verschillende ranches streden om de prijs van beste range door middel van verschillende rodeo onderdelen. In Uruguay wordt er niet zo zeer tussen verschillende estancias gestreden maar gaat het om de eer wat de gaucho kan behalen. En die eer is een heel belangrijke overwinning.

Het begint met het inrijden van de jongere paarden. Deze paarden staan in groepen te wachten totdat ze door twee andere gaucho’s naar de overkant van het veld worden gebracht. Daar worden ze aan een paal gebonden en opgezadeld. Het paard wordt geblinddoekt en de gaucho neemt plaats op het paard. Deze paarden zijn ongeveer vier jaar oud en alleen nog maar gewend aan een hoofdstel. Half gebroken noemen ze dat hier. Ze zijn dus half wild en nog nooit eerder heeft er iemand op hun rug gezeten.

In Uruguay beginnen ze met het trainen van de paarden als ze ongeveer vier jaar oud zijn. Dan zijn de botten volgroeid en worden ze klaargemaakt om te kunnen werken samen met hun gauchos.

Dan klinkt het startsein en het paard wordt losgemaakt, de blinddoek wordt afgenomen en de gaucho moet proberen te blijven zitten tot de bel luidt. Dit duurt negen seconden. Degene die het paard het beste onder controle houdt en blijft zitten totdat de bel heeft geklonken is de winnaar.

Wanneer de bel is geweest nemen twee gaucho’s het paard over en wordt de gaucho in veiligheid gebracht. Het paard wordt naar de andere paarden geleid en kan daar tot rust komen.

Vroeger werden er scherpe sporen gebruikt die de gaucho’s droegen tijdens de rodeo.

Deze zijn tegenwoordig verboden.

Ze dragen nog grote sporen maar ze zijn niet scherp en het is meer voor de show. Ook werden vroeger de paarden gestoken om ze zo wilder te maken.

​Tegenwoordig duwen en trekken ze wanneer het paard nog niet wild genoeg is maar er wordt geen materiaal voor gebruikt.

Naast de rodeo op het paard zijn er nog meer onderdelen waar de jonge gaucho’s zich kunnen bewijzen.

De tonnenrace is een bekend onderdeel. Hier moeten de gaucho’s zo snel mogelijk een parcours afleggen op hun paard en om verschillende tonnen heen racen. Het vangen van een kalf met een lasso is een erg populair onderdeel. Dit onderdeel wordt steeds unieker omdat er steeds minder gaucho’s zijn die met een lasso werken.

Dan nog een onderdeel wat niet overal uitgevoerd wordt maar dat hier in de regio populair is. Het is tegenwoordig in Nederland verboden maar werd eerder in het oosten van Nederland nog wel eens gespeeld. Zwijntje vangen, het vangen van een jong varken in een groot grasveld. Hier kunnen ook kinderen aan meedoen en de winnaar mag het varkentje houden. Het varken wordt losgelaten en degene die het varken als eerste heeft gevangen heeft gewonnen. Om het moeilijker te maken wordt het varkentje ingesmeerd met zeep.

Tijdens dit evenement is er live muziek, veel eten en drinken en verschillende lokale ondernemers die hun spullen aanbieden. Mensen komen samen, dansen, vieren feest, eten en de winnaar wordt groots gehuldigd.

Het is een feest waar de hele lokale gemeenschap samenkomt en waar mensen elkaar ontmoeten.

Het is mogelijk dat het voor ons als Nederlanders lastig is om dit als diervriendelijk te zien. Het is een cultureel evenement en er wordt hier op een andere manier over gedacht. Het is niet iets wat wij gewend zijn en daarom is het misschien juist interessant om een rodeo te bezoeken. Je maakt het van dichtbij mee en ervaart hoe dit evenement onderdeel is van de gaucho cultuur

Wanneer je Uruguay bezoekt en je kunt een rodeo evenement meemaken dan is het dus zeker de moeite waard.

Het is niet alleen de rodeo maar het hele evenement waar je de Uruguayaanse cultuur zult proeven en dat is iets wat je niet snel op andere plekken weer zult vinden.

Het is een trots wat ze graag met je delen.

Meer zoals dit…

Meer zoals dit…

Waarom Uruguay?

Dit is een vraag die ik gesteld krijg als ik Uruguay promoot als een mooi land om in te reizen of  om in te wonen. Veel mensen weten maar weinig over Uruguay. Tijd om hier een beetje verandering in te brengen! Voel je veilig en welkom! Uruguay is in mijn ogen een...

read more