Dit is een vraag die ik gesteld krijg als ik Uruguay promoot als een mooi land om in te reizen of  om in te wonen. Veel mensen weten maar weinig over Uruguay.

Tijd om hier een beetje verandering in te brengen!

Voel je veilig en welkom!

Uruguay is in mijn ogen een veilig land en ideaal om zonder zorgen te ontdekken of om in te wonen. Natuurlijk wordt er wel eens iets gestolen maar geweld komt hier relatief weinig voor. In vergelijking met andere landen in Zuid-Amerika is het hier veilig. Vandaar dat Uruguay dus ook als het veiligste land van Zuid-Amerika wordt gezien. Dat is voor mij in ieder geval geen grote verrassing.

​Als vrouw zijnde kun je hier prima alleen reizen en zul je respect krijgen van de lokale bewoners. Het zit niet in de cultuur om vrouwen lastig te vallen.

Ik heb regelmatig gelift en ik reis alleen maar ik heb zelden iets vervelends meegemaakt. Mensen zijn niet opdringerig of lastig maar vooral vriendelijk en nieuwsgierig. De macho’s staan graag hun mannetje maar zijn charmant naar vrouwen toe.

De oude ambachten bestaan nog!!

Wat ik zo leuk en fijn vindt is dat consumeren niet centraal staat maar dat mensen hun dingen nog laten repareren. De smid, schoenmaker en de autogarage bestaan nog en hier worden dingen gemaakt in plaats van afgekeurd. Hierdoor zijn er veel verschillende winkeltjes in het dorp waar iedere familie hun taak heeft. De melkboer rijdt rond met het melk en zijn vrouw verkoopt het in het winkeltje met wat zelfgemaakte kaas en boter. De bakkers hebben allemaal hun eigen specialiteit en de imker is beroemd om de lekkere honing.

Natuurlijk is er een grote supermarkt maar deze verkoopt dan ook de lokale producten.

Ook de kleding wordt gerepareerd. Er zijn hier buiten de grote steden geen grote kledingwinkels of winkelcentra waar je lekker een dagje kunt gaan winkelen. Nieuwe kleding is natuurlijk overal te koop en je kunt je oude kleding natuurlijk gewoon weg gooien maar het hoeft niet! Het is hier eigenlijk niet eens de gewoonte maar het wordt gerepareerd en doorgegeven aan de volgende. Totdat het helemaal uit elkaar valt en ze de doeken prima in de garage kunnen gebruiken.

Wanneer ik door het dorp loop en ik zie de melkboer met zijn paard en wagen de melk bezorgen, de elektricien op de stoep het licht van de auto repareren en een oude boer in zijn garage zijn eigen aardappels zie verkopen dan word ik blij. Het is toch iets gezelligs en zo heeft iedereen contact met elkaar zonder dat er internet nodig is.

Het leven zonder smartphone is hier nog heel normaal.

Waar je elders op de wereld iedereen alleen nog maar op een schermpje niet kijken, zie je hier mensen nog met elkaar praten.

Het is niet alleen een stuk socialer maar het zorgt er ook voor dat mensen zich minder zorgen maken over dingen waar je nu eenmaal geen invloed op hebt. Een bomaanslag, een oorlog of een vervelende president aan de andere kant van de wereld? Natuurlijk lees je dat hier in de krant maar het heeft weinig invloed omdat mensen het niet constant in hun gezicht gepresenteerd krijgen.

Dit betekent ook dat er bij de bank lange rijen mensen kunnen staan omdat heel veel mensen niet aan internetbankieren doen. Winkels blijven open omdat er weinig gebruik wordt gemaakt van het online winkelen.

Het is hier  heel normaal om tegen iemand te gaan praten zonder een kwade blik te krijgen. Een compliment te geven zonder daar iemand mee te storen of een gezellig gesprek samen te voeren zonder dat je elkaar kent.

​Gewoon lekker sociaal en vriendelijk, zonder telefoon! ( hoewel hier langzaamaan natuurlijk wel verandering in komt… )

Alles op zijn tijd…

In de rij staan, op de bus wachten, steeds maar weer op je horloge moeten kijken, op tijd op een afspraak moeten zijn. In Uruguay leer je dit soort dingen heel erg snel af. Tijd is hier iets minder belangrijk en een dag is hier minder vol gepland dan toen ik in Nederland woonde. Even snel naar de supermarkt bestaat hier niet want niks is hier snel. Alleen de bussen zijn snel en vertrekken op tijd. Of ze dan ook op tijd aankomen weet niemand want het kan maar zo zijn dat de chauffeur onderweg even een sigaretje wil roken.

Het leven is hier een stuk rustiger en er is weinig haast.

Soms is het erg irritant wanneer je wel meer dingen te doen hebt en je hebt gewoon geen zin om te blijven wachten op een caissière die opeens besluit om de sigaretten bij de vullen of nog even een lang gesprek gaat voeren met de mevrouw voor jou in de rij.

Ik heb gemerkt dat wanneer het je gaat storen, jij degene bent die daar last van hebt. Of je nu vraagt of ze willen opschieten of de rij uit loopt, niemand die daar anders van wordt.

Het is eenmaal de cultuur om je vooral niet te haasten. Als iets vandaag niet afkomt dan is er morgen weer een dag.

Vrijheid is blijheid!!

Wil jij even geen mensen zien en het helemaal stil hebben om je heen? Dan kan dat! Er is hier ruimte en rust te vinden. Heel veel zelfs en mensen geven elkaar ook de ruimte. Naast dat Uruguay niet veel inwoners heeft en er meer koeien wonen dan mensen, bemoeien mensen zich ook niet met elkaar .

Wil jij dus graag een paar schapen in de tuin hebben of besluit jij op zondagmorgen het gras te maaien? Niemand die zich daar druk om maakt. Besluit jij in een zeecontainer te gaan wonen en iemand anders vindt dat lelijk? We hebben niet allemaal dezelfde smaak en iedereen vindt iets anders mooi.

Van burenruzies heb ik hier nog nooit gehoord en ik heb echt wel situaties gezien waar een gemiddelde Nederlander kriebels van zal krijgen maar hier gaat men gewoon een andere kant op.

Dit is mogelijk omdat er de ruimte is en omdat mensen bezig zijn met hun eigen leven in plaats zich bezig te houden met anderen.

Zo ken ik iemand die plotseling naast een soort efteling-woning woonde. In een paar dagen had deze kunstenaar zijn huis omgetoverd tot een groot groen hoofd waar een gemiddeld mens nachtmerries van zou krijgen. De buren moesten er om lachen en zo lang het niet hun huis was vonden ze het prima. De rijdende rechter zou hier lekker kunnen genieten van zijn vrije tijd, geen gekibbel en gezeur over een schutting of een heg.

Uruguay heeft weinig inwoners en is vergeleken met de buurlanden maar een klein landje.

Toch heeft het meer te bieden dan dat het lijkt. Een geweldige kustlijn en indrukwekkende vergezichten in het binnenland.

De Uruguayaanse cultuur is een mix van verschillende Europese landen en Zuid-Amerikaanse invloeden.

Er is hier nog veel te ontdekken!