Veilig reizen als vrouw: tips & tricks 

Alleen reizen als vrouw, we love it! Het is een avontuur, je maakt snel vrienden, ervaart eindeloze vrijheid en je hoeft met niemand rekening te houden. Uiteraard is veiligheid voor iedereen belangrijk, maar soms kan dit voor vrouwen net iets gecompliceerder zijn en moeten we helaas op sommige plekken wat beter opletten. Wij geven je een aantal tips voor het veilig reizen als vrouw, want: veiligheid gaat boven alles!

Alleen reizen als vrouw

1. Kies je bestemming verstandig

Sommige landen zijn vrouwvriendelijker dan andere landen, zeker wanneer het aankomt op het maken van een solo-reis. Ook wanneer je digital nomad wil worden is het belangrijk het land (of landen) uit te kiezen waar jij je fijn voelt. Welke bestemming je kiest kan van van invloed zijn op de veiligheid van je reis en waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk ligt dit voor een groot deel aan jezelf en waar jij je goed en prettig bij voelt. 

Wist je dat dit de veiligste bestemmingen zijn voor vrouwelijke solo-reizigers?

  1. Singapore
  2. Finland
  3. Canada
  4. Japan
  5. IJsland
  6. Costa Rica

2. Doe research 

Doe research voordat je naar een land of stad reist, zodat je weet wat je te wachten staat. Op die manier weet je van tevoren in welke wijken je veilig in je eentje over straat kan en waar het juist wordt afgeraden om als toerist heen te gaan. Het kan slim zijn om dit aan de lokale bevolking te vragen in je hotel of hostel. Vaak weten locals een stuk meer dan er op internet staat en zij helpen je graag om veilig te blijven tijdens je reis. Daarnaast is het slim om altijd het actuele reisadvies van de overheid te bekijken en op te volgen. Ook kan je natuurlijk onze Wereldvrouwen community raadplegen voor advies. Veel vrouwen hebben daar reiservaring en kunnen tips geven over waar je op moet letten als je als vrouw alleen reist.

3. Gezond verstand en luisteren naar je gevoel

Maak slimme keuzes op reis en let goed op jezelf en de omgeving. Uiteraard hoef je niet continue op je hoede te zijn wanneer je iets doet of ergens heen gaat. Sterker nog; kin omhoog en maak een zelfverzekerde indruk, maar hierover later meer… Toch is het altijd slim om je koppie erbij te houden in elke situatie. Gezond verstand heet niet voor niets, gezond verstand. Luister altijd goed naar je onderbuikgevoel. Voelt een situatie niet goed aan, dan heb je meestal gelijk. Zeg in dit geval nee of probeer zo snel mogelijk uit de situatie te komen waar je je in bevindt. 

4. Respecteer de cultuur

Verdiep je in de cultuur van het land waar je heen gaat voor je gaat reizen en pas je gebruiken en kleding hierop aan. Verblijf je in en conservatief land waar de lokale bevolking zichzelf bedekt? loop dan niet in een bikini over straat. Tip: neem altijd een omslagdoek mee. Die kan je namelijk snel en overal omslaan. 

5. Houd contact met het thuisfront

Houd regelmatig contact met familie en vrienden, zodat er altijd iemand is die weet waar je bent en wat je gaat doen. Koop een lokale simkaart zodat je bereikbaar bent, ook in de afgelegen gebieden. Wil je echt gaan voor veilig? Dan kan je ook je locatie met vrienden en familie delen om je reis nog veiliger te maken. Dit kan bijvoorbeeld door de functie; ‘find my’ in je Iphone, maar ook via google maps en tientallen andere apps die je kan downloaden. 

6. Drink niet te veel alcohol

Een lekker drankje drinken of een avondje uit is natuurlijk altijd leuk. Maar zorg er wel voor dat je niet teveel alcohol drinkt en dat je altijd weet waar je bent en hoe je weer terug naar je hotel of hostel komt. Loop ‘s nachts niet alleen over straat wanneer dit wordt afgeraden, maar neem een taxi. Zorg dat je altijd genoeg geld op zak hebt om thuis te komen. Better safe than sorry!

7. Wees zelfverzekerd

Probeer altijd zeker over te komen, loop doelgericht over straat en met je hoofd omhoog. Over het algemeen schrikt zelfverzekerdheid mensen met slechte intenties af. Wees duidelijk en zeg nee als mensen iets van je vragen wat je niet wil. 

8. Leugentje voor eigen bestwil 

Het is verschrikkelijk dat dit überhaupt nog nodig is anno 2023. Maar, mocht je in de problemen komen is een ‘white lie’ inzetten zo slecht nog niet. Word je lastig gevallen? Doe dan bijvoorbeeld een ring om, zodat mensen denken dat je getrouwd bent. Wanneer ze je proberen te benaderen kan je dit natuurlijk ook zeggen. Dit zal hopelijk de meeste van hen afschrikken. Soms is het ook slim om te zeggen dat iemand op je staat te wachten of er zo aan komt om je op te halen.

Alleen reizen is een fantastische ervaring en er zijn veel redenen waarom je dit echt een keer zou moeten doen. We hopen met deze tips je reis wat veiliger te maken! Heb je nog vragen of ideeën? Deel ze in onze community!

Wellicht ook interessant

Join the community!

Ontvang elke maand onze upcoming events en de leukste topics, tips & tricks van members uit onze community in jouw inbox.

Let's get social

Waarschijnlijk ben je al lid van onze community met 25k wereldvrouwen. Maar wist je dat we ook een Facebookpagina hebben? En volg je ons al op Instagram, Pinterest of LinkedIn? We zien je daar!

Wereldvrouwen nieuws

Op ons blog kun je terecht voor nieuws, tips, succesverhalen, persoonlijke ervaringen en alles rondom empowerment van vrouwen onder elkaar. Dat is waar de Wereldvrouwen community voor staat. Door middel van het delen van stories in zowel de zakelijke als persoonlijke sfeer, streven we ernaar je te inspireren met mooie verhalen uit onze community. Voor Wereldvrouwen, door Wereldvrouwen.

Become a Member

Maak deel uit van het grootste zakelijke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wereldwijd. Ontwikkel jezelf en/of je bedrijf, netwerk op wereldniveau, laat je inspireren en vind ondersteuning bij like-minded wereldvrouwen.