WV in the picture: Veronique op Bali

Wanneer je met kinderen voor een langere tijd in het buitenland verblijft, is het belangrijk te denken aan onderwijs. Hoe, wat, waar? Waar sommige ouders ervoor kiezen hun kinderen in te schrijven op de plaatselijke school, kiezen ook genoeg gezinnen voor thuisonderwijs.

Het geven van thuisonderwijs zorgt voor nog meer vrijheid tijdens het reizen (het remote werken voor volwassenen). Ook biedt het de mogelijkheid om een groter aandeel in de ontwikkeling van kinderen te hebben. Wereldvrouw en homeschool-mom Veronique (34) vertelt vanaf het zonnige Bali over het geven van thuisonderwijs.

Altijd al een vrije vogel geweest

Dat het reizen écht in Veroniques bloed zit is een feit. Zo vertrok ze als zeventienjarig meisje alleen naar Guatemala. Inmiddels is ze een echte Wereldvrouw en staan er eindeloos veel bestemmingen op haar lijstje, waaronder Zuid-Amerika, Afrika, Europa en Azië. Sinds anderhalf jaar reist ze met drie kinderen van 4 jaar (waarvan één tweeling), en zo nu en dan ook haar partner, als ware nomade de wereld over.

Momenteel verblijft Veronique met haar gezin sinds ruim een jaar op het Indonesische eiland Bali. Wat haar het meest aanspreekt aan het thuisonderwijs geven van haar kinderen: oneindig veel manieren en mogelijkheden in onderwijs, afgestemd op elk kind en zijn of haar persoonlijke interesses en behoeften.

Waarom heb je gekozen voor het geven van thuisonderwijs?

Veronique: “Als moeder miste ik enorm veel informatie in het huidige schoolsysteem. Zo ontbraken er voor mij essentiële onderwerpen die ik mijn kinderen zelf wel wil meegeven. Denk hierbij aan geld: wanneer wordt er nou écht over geld gepraat op school, over de geschiedenis en betekenis hiervan? Maar ook onderwerpen zoals empathie of het manifesteren van je dromen miste ik. Wij geven onze kinderen de keuze om hun eigen leervragen te bedenken en stellen en spelen zo in op hun behoeftes. Deze behoeftes kunnen per dag verschillen. Zo is de één helemaal gek van surfen, terwijl de ander het liefst leest.”

Hoe ziet een dag thuisonderwijs geven eruit?

Veronique: “Er wordt veel tijd besteed aan taal, rekenen en schrijven, maar wel in een andere vorm. Zo kan een rekenles op de markt plaatsvinden, door de kids simpele opdrachten te geven. Denk hierbij aan het tellen van producten of het benoemen van de verschillende kleuren groente en fruit. Ik merk aan mijn kinderen dat dit zelfs de “saaie” vakken leuk maakt. Daarnaast is het leren op deze manier ontzettend veelzijdig: een tripje naar de markt combineert soms wel drie lessen in één. Terwijl ik de boodschappen doe, zijn de kinderen bezig met rekenen, kleurherkenning én voedsel bewustwording. En ik kom met een volle mand boodschappen thuis: een win-win situatie!”

Thuisonderwijs geven op Bali

Research en hulp van specialisten

Als ‘homeschool-mom’ is Veronique ongeveer een dagdeel per week bezig met het voorbereiden van de lessen en activiteiten. Met behulp van veel research en specialisten zorgt ze dat haar kinderen niets tekort komen. Veronique: “Wanneer mijn kennis en kunde van een bepaald onderwerp niet voldoende is huren we specialisten in. Denk hierbij aan een surf-instructeur, muzikanten voor muziekles of een dansdocent. 

Door de kinderen mee te laten doen aan deze lessen krijgen ze niet alleen specialistische aandacht, maar zijn ze ook in de buurt van andere kinderen – voor het sociale aspect.” Of dat niet in de kosten gaat lopen? Niet altijd, zegt Veronique. “Je zult versteld staan van de hoeveelheid mensen die hun expertise maar al te graag met kinderen delen. Daar hoeft echt niet altijd geld tegenover te staan.”

Homeschoolen, unschoolen en deschoolen

Toen Veronique begon met het geven van thuisonderwijs heeft ze, om genoeg kennis op te doen, veel research gedaan naar het proces, het lesmateriaal en verdere mogelijkheden. Daarnaast heeft ze ook veel informatie en advies van anderen mogen ontvangen. Om niet dezelfde patronen over te nemen van het vaste ritme van regulier onderwijs  is ze volledig in het diepe gesprongen. Daardoor kon ze er achter komen wat het beste bij haar en haar gezin past. Veronique: “Wij hebben voor een combinatie  van homeschoolen en unschoolen gekozen: alle basisvakken, maar in een ander jasje, wat beter past bij ons als ouders en onze kinderen.”

Deschoolen

De overgang van regulier onderwijs naar thuisscholing wordt ‘deschoolen’ genoemd. Veronique: “Een soort van detox van het regulier onderwijs.” Dit is een geplande “vrije” periode tussen het stoppen met school en de start van homeschooling in – met weinig tot geen schoolwerk. Dit proces is cruciaal voor kinderen om zich los te koppelen van het gebruikelijke schoolsysteem waar ze intussen aan gewend zijn, zoals een vaste invulling van de dag. Ook helpt het deschoolen ouders om de interesses en behoeften van hun kind beter te begrijpen en voor te bereiden op een meer ontspannen schema tijdens het thuisonderwijs. 

Unschoolen

Er zijn verschillende vormen van thuisonderwijs. Zo wordt er ook over ‘unschoolen’ gesproken. Bij deze vorm van onderwijs worden kinderen volledig vrijgelaten waarbij er wordt vertrouwd op hun eigen ontwikkeling . Er is geen gebruik van vast lesmateriaal, maar er is dan sprake van ‘volledig vrij onderwijs’, oftewel “leren door te leven”, in plaats van leren volgens een onderwijsmethode. Ouders spelen hier op in door kinderen hun eigen interesses en nieuwsgierigheid te laten volgen: een soort lesvrije vorm van homeschooling. Unschoolers leren door levenservaring, sport en spel, huishoudelijke taken, reizen, boeken, familie en sociale interactie.

Homeschooling is simpelweg het geven van thuisonderwijs. Ouders geven hierbij onderwijs vanuit huis  aan het kind met hetzelfde, of vergelijkbaar lesmateriaal als op regulier onderwijs. 

Hulp bieden aan andere ouders

Om andere ouders te ondersteunen die de stap naar thuisonderwijs willen maken e heeft Veronique haar ervaringen gedocumenteerd. Daarmee helpt ze  andere ouders over de hele wereld. Ze helpt met het beantwoorden van vragen en wegnemen van onzekerheden, maar ook met ondersteuning bij het maken van extra lesplannen. Veronique: “Op deze manier kan ik ouders een steuntje in de rug  geven. Samen met de ouder(s) maken we een gepersonaliseerd programma dat aansluit op de thuissituatie en behoeften van het gezin. Super tof om te doen en zo leer ik elke dag weer wat nieuws.“

“Wanneer je met een open mind, zonder stress en verwachtingspatroon naar je kinderen kunt kijken, zul je versteld staan van de hoeveelheid kennis ze eigenlijk al hebben, zonder onze hulp of enige vorm van begeleiding.”

Benieuwd naar Veronique en haar online workshops? Op Facebook en Instagram kun je haar volgen.

Wellicht ook interessant

Join the community!

Ontvang elke maand onze upcoming events en de leukste topics, tips & tricks van members uit onze community in jouw inbox.

Let's get social

Waarschijnlijk ben je al lid van onze community met 25k wereldvrouwen. Maar wist je dat we ook een Facebookpagina hebben? En volg je ons al op Instagram, Pinterest of LinkedIn? We zien je daar!

Wereldvrouwen nieuws

Op ons blog kun je terecht voor nieuws, tips, succesverhalen, persoonlijke ervaringen en alles rondom empowerment van vrouwen onder elkaar. Dat is waar de Wereldvrouwen community voor staat. Door middel van het delen van stories in zowel de zakelijke als persoonlijke sfeer, streven we ernaar je te inspireren met mooie verhalen uit onze community. Voor Wereldvrouwen, door Wereldvrouwen.

Become a Member

Maak deel uit van het grootste zakelijke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wereldwijd. Ontwikkel jezelf en/of je bedrijf, netwerk op wereldniveau, laat je inspireren en vind ondersteuning bij like-minded wereldvrouwen.